Omelas'ı Bırakıp Gidenler Sergisi

Omelas'ı Bırakıp Gidenler Sergisi

Tarihler: 02 Şubat 2017 Perşembe ~ 05 Mart 2017 Pazar

Yer: 44A Sanat Galerisi

Adres: Ahmet Fetgari Sok. 44/A Tesvikiye 34365 Şişli İstanbul

Telefon: 0212 233 33 80 - 0533 421 35 44

Faks: 0212 233 33 79

Web: http://www.44a.com.tr

E Posta: info@44a.com.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 2, 2017 ~ Mar 5, 2017

44 A Sanat Galerisi, Şubat ayında yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor; eş küratörlüğünü Özlem Ünsal ve Gülben Çapan'ın üstlendiği sergi, Ursula LeGuin'in 1973 yılında yazdığı kısa öyküsü 'Omelas'ı Bırakıp Gidenler' adlı hikayesinden yola çıkıyor. 2 Şubat - 5 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek sergide Ahmet Elhan, Murat Morova, Erdağ Aksel, Ali Elmacı, Berat Işık, Berkay Tuncay bu projeye özel işleriyle katılıyorlar.

44 A Sanat Galerisi, Şubat ayında yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor; eş küratörlüğünü Özlem Ünsal ve Gülben Çapan'ın üstlendiği sergi, Ursula LeGuin'in 1973 yılında yazdığı kısa öyküsü 'Omelas'ı Bırakıp Gidenler' adlı hikayesinden yola çıkıyor. 2 Şubat - 5 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek sergide Ahmet Elhan, Murat Morova, Erdağ Aksel, Ali Elmacı, Berat Işık, Berkay Tuncay bu projeye özel işleriyle katılıyorlar.

Siz bu şehirde kalmak mı istersiniz? Yoksa bırakıp gitmek mi?

LeGuin 'Omelas'ı Bırakıp Gidenler' adlı hikayesi Omelas adlı ütopik bir şehirde geçiyor. Bir yaz festivalinde başlayan hikayede yer ve zaman bildirilmeksizin, halkın mutluluğu ve huzuru betimleniyor. Omelas adlı şehirde, ruhban sınıfı, kral, din adamı hatta yönetici yok. Omelaslılar huzur ve refah içinde yaşarken yazar bu ütopayanın gerçekliğe yaklaşması adına okuyucuyla çok önemli bir bilgi paylaşıyor. Her Omelaslı, bir gün bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalıyor: Cinsiyeti belirtilmeyen bir çocuk şehrin kör bir noktasında, karanlık ve penceresiz bir bodrum katında sadece yaşamını sürdürebileceği kadar ekmek ve suyla beslenebiliyor ve her gün Omelaslılar tarafından ziyaret edilse de asla onunla iletişim kurulmuyor. Omelaslılar, bu çocuğu öğrendikten sonra mutlaka onu görmeye geliyorlar ama onun durumunu değiştirmek için hiçbir şey yapamıyorlar. Çünkü bu değişim ancak kolektif bir bilinç gerektiriyor. Sembolik anlatımlarla dolu bu hikayede, çocuğun dram içinde yaşamasının Omelaslıların mutlu yaşamlarını sürdürmeleri için vazgeçilemez bir unsur olduğuna inanılıyor. Bu gerçeği öğrenen Omelaslıların bir kısmı şehri hemen bırakıp giderken, bazıları daha sonra gitmeyi tercih ediyor... Diğer Omelaslılar ise bu gerçeğe rağmen şehirde kalıp, yaşadıkları suçluluk duygusunu ve vicdanlarının ağırlığını hazmedip mutlu hayatlarını sürdürmeyi seçiyorlar.

Sergi, nereye gittiklerini LeGuin'den öğrenemediğimiz Omelaslılardan mı, yoksa şehirde kalmayı tercih eden Omelaslılardan mı olmayı seçerdiniz sorusunu soruyor izleyiciye. Sosyal ve politik zıtlıkları mikro ve makro perspektiften ele alan hikaye günümüzdeki güncel sorunsalları da irdeliyor.

Bu yüzden sergide Omelas'ı temsil eden şehir tasvirlerinin yanı sıra hikayede bahsedilen çocuğa dair alegorik anlatımlar ve kent sakinlerinin duygu durumlarıyla empati yapmamıza sebep olacak eserlere yer veriliyor.

Ali Elmacı, ''Onu Öldür Beni Güldür'' adlı serisinden tuval üzerine yağlıboya işiyle bir ütopyayı anlatıyor, Murat Morova 2011 yılında yaptığı daha önce sergilenmemiş minyatür geleneğine dair referanslar taşıyan sürreal bir kent tasviriyle karşımıza çıkıyor. Ahmet Elhan ise "La Defence" adlı serisinden iki fotoğrafıyla katılırken Omelas'ın ütopik kent yaşamını formlandırıyor. Erdağ Aksel, kendi üslubunu yansıtan heykelsi bir forma sahip olan işiyle Omelas'dan gidenlere referans veriyor. Berkay Tuncay ise sergide bir enstalasyonuyla yer alırken ütopik dünyayı dijital bir şekilde tasvir ediyor. Berat Işık, sergide ''Benden Uzak'' adlı lightbox işiyle hikayenin içinde kurban edilen çocuğu tasvir ederek izleyicinin karşısına çıkıyor.

Farklı kuşak sanatçılar, birbirinden bağımsız medyumlar kullanarak LeGuin'in hikayesini yorumluyor. 'Omelas'ı Bırakıp Gidenler' adlı sergi 2 Şubat - 5 Mart tarihleri arasında Özlem Ünsal ve Gülben Çapan küratörlüğünde 44A Sanat Galerisi'nde görülebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT