Halı Müzesi

Adres: Cankurtaran Mah. Babı Hümayun Cad. Soğuk Çeşme Sok. No;:1 Fatih İstanbul

Telefon: 0212 512 69 93

Web: http://halimuzesi.com/

E Posta: info@halimuzesi.com

Paylaş:

1 Yorum:

istanbul.net.tr Haziran 1, 2012

14.-19. yy. arasında dokunmuş en nadide eserlerden seçilen halılar, kronolojik sırayla ve desen gruplarına göre ( Türk Halı Sanatının gelişimine uygun olarak) Müze’nin birinci, ikinci ve üçüncü galerilerinde sergilenmektedir.

Birinci galeri: Beylikler Dönemi - Erken - Klasik Osmanlı Dönemi Halıları sergilenmektedir.

İkinci galeri: Orta ve Doğu Anadolu Madalyonlu Halıları ve Halı Seccadeler sergilenmektedir.

Üçüncü Galeri : Osmanlı Dönemi Büyük Boyutlu Uşak Halıları ve Saf Seccadeler sergilenmektedir.

Halı Müzesi

Ayasofya imareti
Halı Müzesi, ilk olarak 13 Nisan 1979 tarihinde Sultanahmet Camii’nin Hünkar Kasrı’nda Türkiye’nin tek Halı Müzesi olarak ziyarete açılmış, ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün müzelerini çağdaş ve modern anlamda yeniden yapılandırma projesi kapsamında 2006 yılında kapatılmış, 2013 yılında Ayasofya İmaretinde yeniden ziyarete açılmıştır.

İmaret; fakirlerin, medrese talebelerinin, yolcu ve misafirlerin günlük yiyecek ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilmiş vakıf müesseseleridir. Ayasofya İmareti, dönemin padişahı I. Mahmut tarafından Hicri 1152 (Miladi 1742-1743) tarihinde Ayasofya’nın kuzeydoğu tarafına inşa edilmiştir. İmaretin doğusunda Topkapı Sarayı’nın Bâb-ı Hümâyun kapısı, güneydoğusunda III. Ahmet Çeşmesi yer alır. Tamamen müstakil olan üç kısımlı binanın ön ve arka tarafında birer kapı yer alır. Kapı, Barok üslubunun İstanbul’daki en güzel örneklerinden biridir. İmaretin avlusu ile Ayasofya arasında bir Bizans yapısı olan Skeuophylakion (Hazine Dairesi Kutsal Emanet Binası) bulunmaktadır. Yuvarlak ve üstü kubbeli yapı, Doğu Roma Dönemi”nde (dini ritüellerde kullanılan) kutsal eşyaların saklandığı yerdir. Bazı araştırmacı ve tarihçilere göre IV. Yüzyıl, bazı araştırmacılara göre ise V. ve VI. Yüzyıl da yapıldığı ileri sürülmektedir.

Birinci galeri: Beylikler Dönemi - Erken - Klasik Osmanlı Dönemi Halıları
“Beylikler Dönemi Halıları” veya “14-15. Yüzyıl Hayvan Figürlü Anadolu Halıları “ olarak bilinen bu grubun 15. yüzyıla ait en orijinal ve gelişmiş örneği ile Erken Dönem Osmanlı Halıları 1. galeride sergilenmektedir. Bu galeride ayrıca Anadolu Selçuklu mimarisi süsleme unsurlarının yer aldığı 14-15.yüzyıla ait halılar ile 16. ve 17. Yüzyılda dokunan Yıldız Madalyonlu, Çintemanili ve Kuşlu Uşak Halılarının değişik tipteki örnekleri yer alır.

İkinci galeri: Orta ve Doğu Anadolu Madalyonlu Halılar
Orta ve Doğu Anadolu’da geleneksel motif anlayışı ile dokunan ve genellikle merkezinde kenarları dilimli veya yıldız biçiminde tek madalyonun yer aldığı 16-17. Yüzyıla ait halılar ile Doğu Anadolu’da dokunmuş Anahtar Deliği Motifli halıların 15.Yüzyıla ait en güzel örnekleri sergilenmiştir.

İkinci galeride; 17,18 ve 19. Yüzyıllara ait Manisa- Gördes, Konya-Karapınar, Milas ve Hereke’de dokunmuş Halı Seccade örneklerine de yer verilmiştir.

Üçüncü galeri: Osmanlı Dönemi Büyük Boyutlu Uşak Halıları ve Saf Seccadeler
Klasik Osmanlı Dönemine ait 16.Yüzyıl Klasik Madalyonlu Uşak Halısı ile bordür, renk ve teknik özellikleri bakımından bu halılarla bağlantılı, ancak desen bakımından farklı anlayışla dokunmuş değişik tipteki Uşak halılarının en güzel örnekleri ile Süleymaniye ve Sultanahmet Camilerinin 17. ve 19. Yüzyıl Saf Halı Seccadeleri sergilenmektedir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

ibrahim paşa sarayının bulunduğu sokağın karşısındadır . Türkiyenin her yöresinde toplanan çok güzel antika halı ve kilimler bulunmaktadır . P azartesi hariç her gn
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

İstanbul Fotoğrafları İstanbul Tarihi İstanbul Müzeleri Dini Mekanlar Tarihi Eserler İstanbul İlçeleri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT