Orhan Pamuk’un Münih Sergisinin Açılışı Rekor Katılımla Gerçekleşti

Etkinlik Etkinlik Haberleri Orhan Pamuk’un Münih Sergisinin Açılışı Rekor Katılımla Gerçekleşti

Sanat severlerin yanı sıra edebiyat dünyasının da ilgisini çeken serginin açılışına 1300 kişinin üstünde katılım olduğu bildirildi. Sergi alanının girişinde kuyruk oluştu, bazı ziyaretçiler içeri giremedi.

Paylaş: TwitterFacebookGoogle+

istanbul.net.trMayıs 21, 2024

Orhan Pamuk’un “Şeylerin Tesellisi” isimli sergisinin açılışı Münih Lenbachhaus’ta rekor katılımla gerçekleşti. Sanat severlerin yanı sıra edebiyat dünyasının da ilgisini çeken serginin açılışına 1300 kişinin üstünde katılım olduğu bildirildi. Sergi alanının girişinde kuyruk oluştu, bazı ziyaretçiler içeri giremedi.

Dresden SKD Müzesi ve Münih Lenbachhaus Müzesi koleksiyonlarında yer alan Klee, Kubin, Vermeer ve Watteau gibi önemli sanatçıların resimlerinden ilham alınarak üretilen 26 yeni enstelasyonun yanı sıra, Orhan Pamuk’un çizimler, defterler ve fotoğraflarından oluşan seçki 13 Ekim'e kadar görülebilecek. Açılışta yapılan konuşmalarda serginin eş küratörlüğünü üstlenen müze müdürü Matthias Mühling, Perşembe günü Pamuk'un öncelikli olarak bir yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk Türk yazar olarak bilinmesine rağmen, "O çok daha fazlasıdır" diyerek Pamuk’un yazar, fotoğrafçı, illüstratör, küratör, müze kurucusu kimliklerini ön plana çıkardı.

Açılışta konuşma yapan Orhan Pamuk ise kendini şu sözlerle ifade etti: ”Yıllardır defter ve kağıtlara yapıp çekmecelerde sakladığım eserlerimi gün ışığına çıkarmam için beni cesaretlendiren Lenbachhaus Müzesi küratörlerine müteşekirim. 50 yıldır roman yazıyorum. Yazmaya başladığım ilk yıllarda, aslında ressam olmak isteyen biri olarak güçlü bir girişimle içimdeki ressamı öldürmeye çalıştım. Kararlı bir biçimde kendimi bir yazara dönüştürdüm. Bu yüzden resim yaptığımda mutlu oluyorum. Yazarken her zaman birçok şey düşünüyorum; araştırıyorum, ölçüp biçiyorum, formu düşünüyorum… Yazarken kafamı bir çok şey meşgul ediyor. Resim yaparken ise sadece kendimi ifade ediyorum.”

Geçen yıl Dresden’de gerçekleşen serginin bir sonraki durağı Prag DOX ve Paris Picasso Müzesi olacak.

istanbul.net.trKültür EtkinlikSinemaKitapYeme İçmeAlışverişUlaşımİstanbul RehberiSarı SayfalarOtel RehberiGezi Rehberiİstanbul HaberleriKent RehberiSöyleşi RöportajKritikÜyelikHava Durumu