Metropolitan Opera-Otello(Verdi)

Tarihler: 17 Ekim 2015 Cumartesi ~ 17 Ekim 2015 Cumartesi 19:55

Yer: Cinemapink Akmerkez - Salon 2

Ücret: 83.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 17, 2015 ~ Eki 17, 2015

Verdi'nin hayatının son yıllarında benzersiz bir sanatsal ilhamla bestelediği ustalıklı Shakespeare uyarlaması, Yannick Nézet-Séguin'in yönetiminde Bartlett Sher imzalı yeni bir prodüksiyonla sahnede...

Tenor Aleksandrs Antonenko, oyuna adını da veren, kıskançlıkla kıvranan Mağribi rolünde sahne alırken yeni yıldız soprano Sonya Yoncheva, onun masum karısı ve kurbanı Desdemona'yı canlandırıyor. Zeljko Lucic ise hain Iago olarak karşınızda...

I. Perde
Kıbrıs, 19. yüzyıl sonu. Bir fırtına sırasında Kıbrıs halkı, valileri ve Venedik filosunun generali Mağribi Otello'nun geri dönüşünü beklemektedir. Müslüman Türkler ile savaşan vali, muzaffer donanmasını güvenli limana sokmaktadır. Yokluğunda, genç Venedikli Roderigo Kıbrıs'a gelmiş ve Otello'nun yeni karısı Desdemona'ya aşık olmuştur. Otello'nun yaveri Iago, subay Cassio'yu terfi ettirerek üstü konumuna getirdiği için gizliden gizliye validen nefret etmektedir ve Roderigo'ya Desdemona'nın aşkını kazanma konusunda yardım etmeye söz verir. Vatandaşlar valilerinin geri dönüşünü kutlarken Iago, Otello'yu mahvetme planını uygulamaya koyar. Cassio'nun kolaylıkla sarhoş olduğunu bilen Iago kadeh kaldırmayı teklif eder. Cassio içmeyi reddeder ama Iago Desdemona'nın şerefine kadeh kaldırınca teslim olur. Iago ardından Roderigo'yu artık tamamen sarhoş olan Cassio ile kavga çıkarmaya kışkırtır. Eski vali Montano ikisini ayırmaya çalışsa da Cassio ona da saldırır. Askerlerinin davranışlarına öfkelenen Otello, düzeni sağlamak için gelir. Desdemona'nın da kargaşadan rahatsız olduğunu görünce, Cassio'nun terfisini geri alır ve herkesi kovar. Otello ve Desdemona birbirlerine olan aşklarını tekrar onaylar.

II. Perde
Iago, Otello üzerindeki etkisinin eski konumuna geri dönmesini sağlayacağını öne sürerek Cassio'ya durumunu Desdemona'ya anlatmasını önerir. Yalnız kaldığında Iago, insanoğluna dair kasvetli ve nihilist görüşünü ortaya koyar. Desdemona'nın kolaylıkla kıskançlığa kapılan Otello'ya sadakati hakkında saygısız yorumlar yapar. Desdemona gelip Cassio adına ricada bulununca Otello şüpheye kapılır. Otello kaçamak cevaplar vererek baş ağrısından yakınır ve Desdemona'nın uzattığı mendili yere fırlatır. Iago'nun karısı ve Desdemona'nın hizmetçisi Emilia'nın yerden aldığı mendili Iago kapar. Otello ile yalnız kalan Iago, Cassio'nun uykusunda Desdemona'dan bahsettiği ve Desdemona'nın mendilini Cassio'nun elinde gördüğü hikayesini uydurarak valinin şüphelerini körükler. İçi kıskançlıkla kaynayan Otello, artık karısının sadakatsiz olduğuna ikna olmuştur. İki adam Cassio ve Desdemona'yı cezalandırmak için ant içer.

Perde arası

III. Perde
Komplosu tıkır tıkır işlemeye devam eden Iago, Otello'ya karısının ve Cassio'nun ihanetinin başka kanıtlarını da sunacağını söyler. Birkaç dakika sonra Desdemona, Otello'nun yanına gelip tekrar Cassio için ricada bulununca Otello, yine başının ağrıdığını bahane ederek bir zamanlar hediye olarak verdiği kayıp mendili görmekte ısrar eder. Karısı mendili gösteremeyince Otello onu fahişelikle suçlar. Yalnız kaldığında çaresizliğe kapılarak kendi kendine acır. Iago, Cassio ile geri döner ve Otello gizlenerek konuşmalarına kulak misafiri olur; Iago konuşmayı öylesine zekice yönlendirir ki Otello, Cassio'nun Desdemona ile ilişkisinden bahsettiğine ikna olur. Cassio, tanımadığı bir hayranının hediyesinden bahsederek aslında odasına Iago tarafından konan malum mendili gösterir. Otello yıkılır ve karısını öldürmeye yemin eder. Iago Cassio'nun hesabını görmeye söz verir. 

Otello'yu geri çağırmak üzere Venedik'ten gelen bir heyet, Cassio'yu Kıbrıs'ın yeni valisi olarak atar. Bu haberlerin üstüne Otello, kontrolünü kaybederek kalabalığın önünde Desdemona'ya hakaretler yağdırır. Herkese uzaklaşmasını emreder ve en sonunda nöbet geçirerek yıkılır. Kıbrıslılar dışarıda Otello'yu "Venedik Aslanı" olarak överken Iago, Otello'nun yanında "Aslana da bakın!" diyerek böbürlenir.

IV. Perde
Emilia, perişan haldeki Desdemona'nın yatmak üzere hazırlanmasına yardım eder. Akşam duasını henüz bitirmiştir ki Otello girer ve karısını bir öpücükle uyandırarak onu öldüreceğini söyler. Korkudan donup kalan Desdemona yine masum olduğunu söyleyerek itiraz eder. Otello soğukkanlılıkla kadını boğazlar. Emilia, Cassio'nun Roderigo'yu öldürdüğü haberiyle koşarak gelir. Iago'nun komplosu nihayet ortaya çıkar ve Otello yaptığının farkına varır. Geçmiş şanını düşünerek bir hançeri kendine saplar, karısını son kez öperek ölür.

- Etkinlik başlangıcından sonra gelen izleyiciler salona alınamamaktadır.
- Salonlara dışarıdan yiyecek ve içecek getirilmesi rica olunur.
- Salon içinde sigara içilmesi, fotoğraf makinesi, kamera gibi her türlü kayıt cihazı kullanımı yasaktır.
- Opera biletlerinde iade ve değişiklik yapılamamaktadır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT