I. İstanbul Müziği ve Makam Günleri - CRR Türk Müziği Topluluğu Konseri - Ertelendi

Tarihler: 29 Ekim 2014 Çarşamba ~ 29 Ekim 2014 Çarşamba 20:00

Yer: CRR Konser Salonu

Ücret: 1. Kategori - 53.50 TL 2. Kategori - 43.50 TL 3. Kategori - 38.50 TL 4. Kategori - 38.50 TL 5. Kategori - 33.50 TL 6. Kategori - 28.50 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Darülbedayi Caddesi Harbiye 80200 Şişli İstanbul

Telefon: 0212 232 98 30

Faks: 0212 231 54 97

Web: http://http://www.crrks.com

E Posta: info@crrks.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 29, 2014 ~ Eki 29, 2014

CRR Türk Müziği Topluluğu, I. İstanbul Müziği ve Makam Günleri kapsamında 1 Kasım'da Cemil Reşit Rey Konser Salonu'nda sahne alıyor.

Genel Sanat Yönetmeni: Ozan Binici
Koordinatör: Refik Hakan Talu

Türk ve yabancı müzik tarihçilerinin yazdıklarına göre İstanbul, 1453 yılındaki fetihten itibaren Osmanlı İmparatorluğu'nun bitişine kadar süren zaman içinde Doğu dünyasının en önemli müzik merkezi oldu.

İstanbul'a Bizans'tan miras kalan Ortodoks kilise müziği, daha başkent olmadan evvel Osmanlı padişahlarına hediye edilen örneğin Semerkand'dan Edirne'ye kadar seyahat edilerek Sultan II. Murad'a sunulan Abdülkadir Merâgi'nin Makasıdü'l Elhan'ı gibi eserler adeta İstanbul'un gelecek dört buçuk asır boyunca sadece imparatorluğun değil müziğin de başkenti olacağının habercisidirler. 

Fetihten sonra ise bazıları kendi isteği bazıları davetle İran, Azerbaycan ve Anadolu'nun çeşitli yerlerinden yeni başkente gelen müzisyenler, sarayın müziğe yakın ilgisi, fetihin üzerinden elli yıl geçmeden şehirde kurulmaya başlanan mevlevihaneler, enderun, bestekâr sultanlar, Türk ve gayrımüslim bestekârlar, icracılar, bunların yanında müziği destekleyen birinci unsur olan edebiyatçılar, güfte mecmuaları, nazariyat kitapları, mehter, mızıkay-ı humayun ve daha sayılamayan birçok ekten İstanbul'da Osmanlı müzik geleneğinin kurulması ve devamı aşamasında büyük rol oynadılar.

1900'lü yılların başından sonra ise Dârü'l Elhân, Şark Musıki Cemiyeti başta olmak üzere diğer cemiyetler, çeşitli özel konaklardaki müzik icraları, taş plaklar, ilerleyen yıllarda radyo, devlet korosu ve konservatuvar geleneğin yaşamasını ve günümüze aktarılmasını sağladılar.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmenliği; çok rahatlıkla "İstanbul Müziği" başlığı ile isimlendirilen bütün bu uzun serüveni ve İstanbul müziğinin en önemli bölümünü oluşturan makamları, iki gün sürecek olan bir festivalle sanatseverlerin ilgisine sunuyor.

Etkinliklerin ilk gününde yapılacak yuvarlak masa söyleşisinde, yukarıda bahsedilen tarihsel sürecin bazı kısımları, makamlar ve yakın dönem hatıratlar anlatılacak olup, aynı günün akşamında Cemal Reşit Rey Türk Müziği Topluluğu "III. Selim'in Makam Dünyası" başlıklı III. Selim ve onun devrindeki bestekârların eserlerinden meydana gelen bir repertuvar ile konser veriyor.

Festivalin ikinci günündeki etkinlikler ise ustalarla sohbet, taş plak dinletisi, gramofon sergisi ve bugüne özel olarak kurulan ve çok kıymetli sanatçıların yer aldığı bir toplulukla yapılacak "Ses ve Saz Hafızamızdan Klasikler" isimli konser ile devam ediyor.

Yuvarlak Masa Sohbeti
Saat: 16.00
Konuşmacılar: Prof. Tanburi Necdet Yaşar, Prof. Şefika Şehvar Beşiroğlu, Adil Feridun Öney, Ferruh Gencer, Refik Hakan Talu

* Etkinlik ücretsizdir.

CRR Türk Müziği Topluluğu Konseri - "III. Selim'in Makam Dünyası"
Saat: 20:00
Solist: İnci Çayırlı  

Cemal Reşit Rey Türk Müziği Topluluğu'nun festivalin ilk günü için hazırladığı konserinin başlığı "III. Selim'in Makam Dünyası"...

III. Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 28. padişahıdır. Sanata, özellikle Türk müziğine karşı büyük bir ilgisi vardır. Abdülbâki Nasır Dede, Vardakosta Seyit Ahmet Ağa, Küçük Mehmet Ağa, Numan Ağa, Hamparsum, Şakir Ağa, Abdülhalim Ağa, Emin Ağa, Kömürcüzade Hafız, Sadullah Ağa, Tanburi İzak gibi Türk müzik tarihinin en başta gelen isimleri onun döneminin bestekârlarıdır. Kendisi Tanburi İzak’tan Tanbur çalmayı öğrenmiştir, aynı zamanda neyzendir.

Türk müziği tarihi içinde başlı başına bir ekol olarak kabül edilen III. Selim devrinin en önde gelen iki ismi ise hiç şüphesiz ki Hammamizâde İsmail Dede Efendi ve Şeyh Galib'dir. 

III. Selim, Şeyh Galib'in yakın arkadaşıdır, Galata Mevlevihanesi'nde sohbetler yapmışlardır; hatta onun zamanında Galata Mevlevihanesi büyük bir tamir görmüştür. Hammamizâde İsmail Dede de ilk defa saraya III. Selim'in zamanında girmiştir.

Nevabuselik, Arazbarbuselik, Nevakürdî, Suzidilara, Pesendide, Şevkefza, Hicazeyn, Hüseynîzemzeme, Rast-ı Cedid makamlarını terkip eden III. Selim, çeşitli makamlardan birçok değişik formda ve usulde eserler bestelemiştir.

III. Selim şiirlerinde İlhâmi mahlasını kullanmış, bu şiirleri bir divanda toplamış ve bazı eserlerini kendi şiirlerinden bestelemiştir.

Cemal Reşit Rey Türk Müziği Topluluğu, bu konserinde büyük çoğunluğu III. Selim'in olan eserleri seslendirecek olup, konsere solist olarak günümüzün önemli icracılarından hoca, ses sanatçısı, koro şefi İnci Çayırlı katılacaktır.

- 7 yaşından küçük çocuklar etkinliğe alınmamaktadır. 7 yaş ve üzeri bilete tabidir.
- Konser başladıktan sonra salona izleyici alınmayacaktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT