Antalya’da Şarap Geleneği Likya İle Yeniden Canlanıyor

Alışveriş Alışveriş Antalya’da Şarap Geleneği Likya İle Yeniden Canlanıyor

Tarihler: 24 Aralık 2010 Cuma ~ 24 Ocak 2011 Pazartesi

Firma: Likya

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 24, 2010 ~ Oca 24, 2011

Antalya’nın Elmalı ilçesinde 1100 metre rakımda şarap üreten Likya Şarapları, 4 bin yıllık şarap geleneğini yeniden canlandırdı. Dünyanın ilk şarap kentinin kurulduğu topraklarda bağcılık yapan ve Antalya’nın ilk şaraphanesi olan Likya Şarapları, uluslararası düzeyde katıldığı yarışmalardan aldığı ödüllerle de adını dünyaya duyurmaya başladı.

Hititlerde Wiyanawanda, Likya’lılarda Oenoanda olarak adlandırılan şarap kenti, antik kent merkezine sadece 16 mil kuş uçumu mesafede yeniden şarapla tanışıyor. Şato usulü, kendi bağlarında üretim yapan Likya Şarapları, şarabı 1100 metre rakımda gündüzleri sıcak, geceleri serin olan mikro klimada geç hasat edilen üzümlerden yapıyor.

Türkiye için hem farklı hem yeni bir bölge olan Antalya’nın Elmalı ilçesinde 2000 yılında ilk bağlarını kuran Özkan ailesi, olgunlaşmış bağlardan alınan üzümlerle daha iyi şaraplar üretileceği düşüncesi ile üretimin yapılabilmesi için 8 sene bekledi. Likya Şarapları, yaklaşık 250 dönüm alanda Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere, Malbec, Pinot Noir, Pinot Meunier kırmızı üzümleri ve Chardonnay Sauvignon Blanc beyaz üzümlerinden üretiliyor. Özkan ailesi, ayrıca 200 yaşlarında olduğu tahmin edilen ve yörede keşfedilen bir asmadan üretilen çubuklarla, Türkiye’ye özel yeni bir üzüm kazandırmak için de 5 yıldır çalışıyor.

Uluslararası Yarışmalardan Ödülle Döndü

Şarap üretiminde danışmanlığını Bordo’dan gelen Fransız şarap yapımcısı Francois Gaboriaud’un yaptığı Likya Şarapları, katıldığı pek çok uluslararası yarışmadan da ödülle dönüyor. Likya Şarapları, son olarak 36 ülkeden 1.773 üreticinin 11.000 yakın şarabının yarıştığı uluslararası bir organizasyon olan Viyana Şarap Yarışması`nda (AWC Vienna) 1 altın, 5 gümüş ve 2 bronz madalya aldı.

Likya Şaraplarına Özel Kupaj Yeni Yıl Sofralarında

Viyana’dan altın madalya dönen “Cabernet Sauvignon-Boğazkere 2007” kupajı, Anadolu ve Avrupa üzümlerinin bir karması olarak dünyada sadece Likya Şarapları`nın Elmalı`daki tesislerinde üretiliyor. Özellikle ızgara kırmızı et ve baharatlı et yemeklerinin yanında önerilen Cabernet Sauvignon-Boğazkere koyu ve parlak renginin yanı sıra kuru meyve, Frenk üzümü ve floral aromalarının müthiş karışımının yarattığı kokusu ile de dikkat çekiyor. Şarap, sek, iri asitli, yüksek alkollü ve bütün bunları dengeleyen meyve ve floral aromalara sahip.

Likya Kızılbel Cabernet Sauvignon&Boğazkere, ayrıca yoğun baharatlı Doğu mutfağı yemekleri ile de oldukça iyi uyum sağlıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT