Rumi Mevlevi ve Galata Mevlevi Musıki ve Semâ Topluluğu

Tarihler: 28 Ağustos 2006 Pazartesi ~ 28 Ağustos 2006 Pazartesi Her Ayın İkinci ve Son Cuma Günü Saat 18:30

Yer: Galata Mevlevihanesi

Ücret: Rezervasyonyaptırılması gereklidir.

Nereden Alınır: Galata Mevlevihanesi, Bilgi için: galatamevlevi@gmail.com, www.galatamevlevi.com, www.rumimevlevi.com, www.rumi2007.com

Adres: Galip Dede Cd. No:15 Beyoğlu / ISTANBUL Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 252 07 23

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağu 28, 2006 ~ Ağu 28, 2006
Rumi Mevlevi ve Galata Mevlevi Musıki ve Semâ Topluluğu

Kemâle doğru mânevi bir yolculuğu, bir gidiş-gelişi temsil eden "semâ", gönüldeki gizli erlerden bir selâmdır. Yedi bölümden oluşan bu yolculuk, sağdan sola kalbin etrafında dönerek, bütün insanları, bütün yaratılmışları, sevgi ve aşkla kucaklayıştır.

"Semâ âşıkların gıdasıdır, semâda sevgiliyle buluşma hali vardır" diyen Mevlâna; bir başka deyişinde "hâl ehlinin gönüllerini sevgi arıtır" diye belirtmektedir. Fani dünyadan çıkar semâya giren. Aslından ayrı düşen bir canın aşk ile çırpınışını, kıvranışını ve yok oluşunu ifade etmektedir semâ. Maddi alemden, manâ alemine uzanan bir yolculuk, bir dalıştır. Arşa merdiven dayamaktır semâ; Hakk âşığının miracıdır bir bakıma. Dünya gibi, güneş gibi olmak; onların dillerince ve onların hallerince bir niyazdır semâ. "Eğer bir atomu kesersen;Ortasında bir güneş ;ve güneş etrafında da ;durmadan dönen gezegenler görürsün" Böylece Hz. Mevlânâ bir yandan merkezi güneş olan gezegenler sistemine ve onların güneş etrafındaki dönüşlerine; diğer yandan da atomun parçalanabileceğine, atomun içindeki çekirdek ve etrafında dönen elektronlara işaret etmiştir. Dönen SEMÂZEN varlıkların müşterek hareketine, semâ’ıyla beraber aklı da iştirak ettirir Her şey Mevlevîler gibi semâ yapmaktadır. Fakat insanların çoğu bunun farkında değildir.

Bu aşk anlatılamaz , yaşanır. Yaşamak isteyeler ve semâ’a gönül verenler Galata Mevlevi Musıki ve Semâ topluluğunu 1953 senesinde; Rumi Mevlevi Musıki ve Sema Topluluğunu da 1982 senesinde kurmuşlardır. Galata Mevlevihanesinde ve çeşitli mistik mekanlarda da semâ törenleri düzenleyerek, tüm dünyada sergiledikleri gösterileriyle, barış elçisi görevini yerine getirmektedirler. UNESCO tarafından düzenlenen "Kültürel mirası koruma projesi"nde, 160 ülkenin hazırladığı 1500 proje arasından 1. seçilmiş ve 2007 yılının tüm dünyada "2007 Mevlana Yılı" olarak kutlanmasına vesile olmuştur. Geçtiğimiz yıllarda İspanya Kraliçesi şerefine bir semâ töreni ve sohbet toplantısı düzenleyen topluluklar, UNICEF tarafından "Dünya Kimsesiz Çocuklara Yardım Komitesi"nin Brüksel`deki etkinliklerine katılmışlardır. Ingiltere Prensi Prens Charles adına düzenledikleri semâ töreni oldukça beğeni toplamıştır. "Monsieur İbrahim ve Kur`an`ın Çiçekleri" adlı filmle önceden sahip oldukları ödüllere bir yenisini daha eklemişlerdir. Dışişleri Bakanlarının eşlerine düzenledikleri sema töreniyle övgüler almışlardır. Medeniyetler İttifakı Grup Toplantısında ve 2010 İstanbul girişim grubunda Mevlevi Kültürünü tanıtım amaçlı bulunmaktadırlar. Ayrıca Norveç Kralı V.Harald için de özel bir sema töreni düzenlemişlerdir. Ayrıca İstanbul Devlet Opera ve Balesinde sergilenmekte olan GULDESTAN adlı modern bale dans koreografisinde sanat danışmanlığı ve semâ topluluğu olarak yer almaktayız. Dünyada birçok ülke ve şehirde Mevlevi müziğini ve semâsını icra edip, bu sûfi yolunun içindeki İslâmi hoşgörünün tanıtılmasını sağlamaktadırlar.

Semâ’da kimsenin tanımadığı bir simânın görünmesi mümkündür. Bu, şevke gelerek “susmuşlar yurdundan” halkaya karışan eski bir Mevlevi olabilir. Bu düşüncenizi başkasına açarsanız ayinde onu ve benzerlerini görmek imkanını kaybedersiniz.

RÛMİ MEVLEVİ & GALATA MEVLEVİ MUSIKİ VE SEMÂ TOPLULUĞU
www.rumimevlevi.com
www.mevlana2007.com
www.galatamevlevi.com
TEL: +90 0 535 210 45 65
galatamevlevi@gmail.com
+90 0 505 678 06 18
info@galatamevlevi.com

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT