Önemli ve önemsiz olaylar

Tarihler: 01 Haziran 2009 Pazartesi ~ 16 Ağustos 2009 Pazar 26 Mayıs 2009 – 16 Ağustos 2009

Yer: İstanbul Modern

Nereden Alınır: www.istanbulmodern.org

Adres: İstanbul Modern Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No: 4 Karaköy Eminönü İstanbul

Telefon: 0212 334 73 41

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 1, 2009 ~ Ağu 16, 2009
İstanbul Modern, üç sanatçının işleriyle 10. Video Programı’nı sunuyor:
“Önemli ve önemsiz olaylar”
26 Mayıs 2009 – 16 Ağustos 2009

İstanbul Modern, küratörlüğünü Paolo Colombo’nun üstlendiği “Önemli ve Önemsiz Olaylar” başlıklı 10. Video Programı’nda Amar Kanwar, Shahzia Sikander ve Pascual Sisto’nun işlerini bir araya getiriyor. 10. Video Programı, izleyiciye fazlasıyla önemli ve değerli görünebilecek şatafatlı askerî olayların derinlerindeki görünürde gelişigüzel ve muammalı ama aslında gizli anlam yüklü bir dizi olayı keşfe çıkıyor. 26 Mayıs 2009’da başlayacak olan 10. Video Programı, 16 Ağustos 2009 tarihine dek sürecek.

Köklerini gelenekten ve büyük gösterilerden alan olayların, yatıştırıcı olaylarla aynı usul ve ritüelleri kullandığını yansıtan programda, betimlenen bütün olaylar katı ama yine de gizemli bir mantığa bağlı olduğundan, izleyici olayların anlamını sorgulamaya yöneliyor.

“Önemli ve Önemsiz Olaylar” başlığı, Shahzia Sikander’in son videosu Namluyu Eğmek’teki Pakistan ordusu bandosunun bir görüntüsünün üzerine düşen bir cümleden alıntı.

Amar Kanwar (Yeni Delhi, Hindistan, 1964)
Dışarıda Bir Mevsim (1998), Pakistan-Hindistan sınırındaki Wagah kapısının bir gece vakti kapanmasıyla başlıyor. Amar Kanwar’ın kamerası her iki ülkenin sınır bekçileri tarafından gerçekleştirilen ritüelleri; tehdit, saldırganlık ve savunmayla dolu o karmaşık koreografiyi izliyor. Kanwar’ın sözleriyle: “Dışarıda Bir Mevsim, geçmiş kuşakların, çelişkili durumların, sınırların ve zaman dilimlerinin gölgeleri arasında geçen kişisel ve felsefi bir yolculuk [...] ayrım çizgileri boyunca dolaşan, topluluklar ve uluslar arasına saçılmış şiddetin izlerini ve umut dolu hayalleri inceleyen bir göçmen.”

1964 yılında Yeni Delhi’de dünyaya gelen Amar Kanwar, yaşamını ve çalışmalarını hâlâ burada sürdürmektedir. Filmleri 1999 Antalya Film Festivali (belgesel dalında Altın Portakal) ve 2004 Locarno Film Festivali de dahil olmak üzere sayısız festivalde gösterilmiştir. 2002 yılında düzenlenen Documenta 11’de de yer almış, ayrıca Londra’daki Whitechapel Sanat Galerisi, Berlin’deki Dünya Kültürleri Evi ve Paris’teki Marian Goodman Gallery’deki sergilerde izleyici önüne çıkmıştır.

Shahzia Sikander (Lahor/Pakistan, 1969)
Namluyu Eğmek (2009), Pakistan’daki askerî bandolar arasında geçen bir yolculuk; askerî törenleri, müziğin yarattığı duygusal alan, coşku ve hafiflik hissiyle tam bir karşıtlık oluşturan, önceden katı kurallarla belirlenmiş koreografileri inceleyen bir çalışma. Belgesel, görsel şiir ve yaptığı sanatsal çalışmalarda alâmetifarikası haline gelmiş olan özenli detaycılığı birleştiren Shahzia Sikander, bizlere müzik ve askerî disiplin üzerine, bunun müzisyenler üzerindeki duygusal etkisiyle ilgili düşünme olanağı sağlıyor. 1969 yılında Pakistan’ın Lahor kentinde dünyaya gelen Shahzia Sikander, yaşamını ve çalışmalarını New York’ta sürdürmektedir. Çalışmalarını dünya çapında kapsamlı olarak sergilemiş olan sanatçı, en son kişisel sergilerini Dublin’deki İrlanda Modern Sanat Müzesi’nde ve Sidney’deki MCA’de düzenlemiştir.

Pascual Sisto (Ferrol / İspanya, 1975)
Pascual Sisto’nun Semender, Saklı Düzen’de 28 Yıl, Kaldırım Taşları Altında Plaj ve Bağlanmadan başlıklı çalışmaları tekrar, manipülasyon, kesintiye uğratma ve/ya da silme yoluyla eşikte olma halini görselleştirmeyi amaçlar. Bu müdahaleler sürekli varoluş kipleri içindeki eşikte olma halleri olarak görülür. Sanatçının işleri, normal durumları ve işlevlerinin başkalaştığı, kendilerini “ne o ne de bu” oldukları bir durumda askıda bırakan bir geçit törenindeki çeşitli nesnelerin bu statüsüz ve belirsiz dönemlerine odaklanır. Amaç ve kimlik hissi çözünür, karmaşa doğar.

1975 yılında İspanya’nın Ferrol şehrinde dünyaya gelen Pascual Sisto, yaşamını ve çalışmalarını eğitimini tamamladığı Los Angeles’ta sürdürmektedir. Videoları Paris’teki Centre Pompidou, Los Angeles’taki Hammer Müzesi ve MAK Sanat ve Mimari Merkezi, İspanyol TVE televizyonu gibi ortamlarda çok geniş bir izleyici kitlesine ulaşmıştır.



istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT