Pera Müzesi Aralık Ayı Film Gösterim Programı

Tarihler: 23 Aralık 2008 Salı ~ 25 Aralık 2008 Perşembe

Yer: Pera Müzesi

Nereden Alınır: Pera Müzesi

Adres: Meşrutiyet Caddesi No:65 34443 Tepebaşı - Beyoğlu Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 334 99 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 23, 2008 ~ Ara 25, 2008

3 SAAT
Yapımcılar: Serdar M. Değirmencioğlu, Can Candan, Emine Yıldırım
Yönetmen: Can Candan
2008, DVCAM, renkli, 118 dakika

“3 SAAT” 2004 yılında ÖSS’ye giren iki milyona yakın adaydan, altısının bir yıl boyunca süren macerasını anlatan bağımsız ve kâr amacı taşımayan bir belgeseldir.
Her yıl Haziran ayında bir Pazar günü yaklaşık bir buçuk milyonu aşan sayıda genç ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) için sınıflara toplanmakta ve büyük çoğunluğunun yaşamsal önem atfettikleri, Türkiye genelinde yılda bir kez ve aynı anda yapılan üç saatlik bir sınava girmektedirler. Sınava giren öğrencilerin yalnızca %13 kadarı dört yıllık bir lisans programına girebilmekte ve istedikleri veya istemedikleri bir bölümde yüksek öğrenim hayatlarına başlamaktadırlar. Üniversiteye giremeyen adayların büyük çoğunluğu ve üniversiteye girdikleri halde girdikleri bölümü değiştirmek isteyen kimi adaylar, yeniden ÖSS’ye girmek zorunda kalmaktadır.

Liseden mezun olan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun ÖSS’ye girmesi ve sınava giren adayların hemen hemen hepsinin sınav sürecini çok zor bulması, ÖSS’nin Türkiye’deki gençler açısından çok özel bir deneyim olduğunu göstermektedir. Her sene milyonlarca aday bu üç saatlik sınava hazırlanmakta, onlar için önemli olan birçok şeyi (okuldaki dersler, uyku, eğlence, spor, sanat, sosyal etkinlikler, vb.) feda etmekte ve önemli miktarda da para harcamaktadır. Bu üç saat artık toplumsal kültürümüzün bir parçası olmuş ve her sene ara ara gündeme gelen “değiştirilmeli” ya da “değiştirilecek” söylemlerine rağmen, bir doğa kanunu gibi hep olmuş ve olacak bir olgu olarak kabul edilmeye başlanmıştır.
Bu belgesel adını yakın zamana dek ÖSS’nin süresi olan ve daha çok “3 saat” olarak söylenen 180 dakikadan almaktadır. “3 SAAT”te, 12 ay boyunca (2004 yılbaşı gecesinden 2005 yılbaşı gecesine) Özel Darüşşafaka Lisesi’nden Melis, Galatasaray Lisesi’nden Çiğdem, Rüştü Akın Anadolu Meslek Lisesi’nden Derya, Vefa Lisesi’nden Edin, Yunus Emre Lisesi’nden Yunus ve Özel Semiha Şakir Lisesi’nden Mert’in hayatlarına konuk oluyoruz. Bu altı üniversite adayını ÖSS sürecinin tüm aşamalarını yaşarken birer birey olarak, aile ortamlarında, okullarında, dershanelerinde ve bu sürecin sonucunda vardıkları yerlerde izliyoruz.

Adaylarımızın bir senelik yolculuğu esnasındaki hedefleri, idealleri, endişeleri, sevinçleri, hayal kırıklıkları aslında Türkiye’de ÖSS sürecinden geçmiş her bireyin yaşadıklarından çok da farklı değildir. Belgeseli izleyen seyirci, hem adayları izleyecek, hem de onların yaşamında kendinden bir parça bulacak, kendi deneyimlerini hatırlayacak ve belki, artık kendine sormadığı soruları tekrar sormaya başlayacaktır…

CHE-VRİM - CHEVOLUTION
Nasıl oldu da sisteme karşı gelen devrimcinin imgesi, pop kültürünün en çok kullanılan öğelerinden birisine dönüştü.
Yönetmen Ziff ve Lopez, ölü bir devrimcinin fotoğrafının, 20 yüzyılın en çok kullanılan imgelerinden birisine dönüşmesinin hikayesini anlatırken, ilginç tanıklıklara da başvuruyorlar. Antonio Banderas, Gael Garcia Bernal ve Che’nin kızı gibi pek çok isim, Che imgesi etrafında gelişen bu çılgınlıkla ilgili fikirlerini açıklıyorlar.
Yönetmen: Trischa Ziff
Yapım Yılı:2008
Süresi: 85 Dakika
Ünlü fotoğrafçı Alberto Korda Diaz bir cenaze töreni sırasında çektiği Che fotoğrafının 20.yy’ın en çok basılan fotoğrafı olacağını bilemezdi. Karizmatik lider Che’nin bu fotoğrafı kısa süre içinde gezegenin dört bir tarafında farklı amaçlar için kullanıldı. Bikinilerden, votka şişelerine binlerce ürünün üzerine basılan bu imge acaba tüketiciler için ne ifade ediyor. Tshirt’inin üzerinde gururla Che görselini taşıyan gençler, Che’yi ne kadar tanıyorlar. Sinemada Che’yi canlandırmış Antonio Banderas ve Gael Garcia Bernal gibi isimler, Che’nin dava arkadaşları ya da akrabaları bu çılgınlık hakkında ne düşüyor? Ziff ve Lopez inanılmaz zengin bir görsel kolaj eşiğinde bu sorulara cevap arıyorlar.

FİLM GÖSTERİM PROGRAMI:

23 Aralık Salı
16:00 CHE-VRİM
19:00 CHE-VRİM

24 Aralık Carşamba
16:00 CHE-VRİM
19:00 CHE-VRİM

25 Aralık Perşembe
16:00 CHE-VRİM
19:00 CHE-VRİM

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT