Toprak

Toprak

Tarihler: 04 Nisan 2024 Perşembe ~ 04 Nisan 2024 Perşembe 20:00

Yer: Sinematek/Sinema Evi

Ücret: Tam 70,00 ₺ İndirimli 35,00 ₺

Nereden Alınır: https://mobilet.com/

Adres: Osmanağa Mah, Hasırcı Sk. No:16 Kadıköy İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 4, 2024 ~ Nis 4, 2024

Yönetmen: André Antoine
Senaryo: André Antoine, Émile Zola
Oyuncular: Armand Bour, René Alexandre, Germaine Rouer, Jean Hervé, Émile Mylo, Berthe Bovy, Jeanne Grumbach
Fransa / 1921 / Sessiz / 97 dk. / Siyah Beyaz / Fransızca Arayazılı / Türkçe Altyazılı / Canlı Müzikli

İş arayan Jean, bir köy yolunda kendi hâlinde yürüdüğü sırada inek güden Françoise ile karşılaşır ve az sonra genç kadın ineği zapt edemediğinde imdadına yetişir. Bir çiftlikte iş bulan Jean çok geçmeden kendini Françoise’ın ailesinde patlak verecek çatışmaların ortasında bulacaktır. Fouan Amca, çok sevdiği toprağını artık işleyemeyecek denli yaşlandığına kanaat getirir ve ömrünün geri kalanında biraz rahat etmek umuduyla toprağını iki oğlu ile kızı arasında bölüştürmeye karar verir. Ne de olsa karısı ile evinde kalmayı sürdürecek, dahası hem devletten hem de çocuklarından her ay ödeme alacaktır… Oysa toprak bölüşümünden kendine pay düşmediği için öfkelenen yaşlı kız kardeşi, su yüzüne çıkacak aile cehenneminin habercisidir.

Filmin uyarlandığı 1887 tarihli Émile Zola romanı esasen Shakespeare’in Kral Lear hikâyesinin Fransa kırsalına bir uyarlaması sayılabilir. Elbette Shakespeare’in kraliyet bağlamında öne çıkardığı değerler kırsala uyarlanırken ister istemez şekil değiştirir ve para ön plana çıkar. Zola’nın romanda vurguladığı “toprak ana” kavramı ve yaşam döngüsüne yapılan vurgu ise filmin sonunda görünür hâle gelir. Dahası kaynak roman, Fouan Baba’nın fiziksel olarak güçten düşmesini toplumdaki otoritesini ve önemini kaybetmesine bağlamaktadır.

Fouan’ı canlandıran Armand Bour’un performansının yanı sıra görüntü yönetmenleri René Gaveau ve René Guichard seyirciye tam anlamıyla görsel bir şölen sunuyorlar.

Filme piyanoda Ayşe Tütüncü, davul ve perküsyonda Mert Can Bilgin eşlik edecekler.

Ayşe Tütüncü: Klasik batı müziği, caz ve bu topraklardan farklı müzikal gelenekleri kendine özgü bir üslupla buluşturan piyanist-besteci Ayşe Tütüncü, albümleri (Çeşitlemeler, Panayır, Yedi Yer Yedi Gök ve Mozaik grubuyla Külliyat), atölyeleri (Ritim Oyunları), belgesel film müziği (Oğlunuz Erdal) ve 2017-Afife Jale ödülünü aldığı tiyatro müziği (Kıran Resimleri) ve yaptığı sessiz film müziklerinin (İstanbul Sessiz Sinema Günleri, Beykoz Kundura) yanı sıra, oluşturduğu Anma Orkestrası için 24 Nisan ve Dersim’38 anısına çaldıkları parçaları düzenledi. Müzik ve başka şeyler arasında bağ kuran yazıları ise Virgül, ONS-Yaşama Kültürü, K24 gibi mecralarda yayınlandı.

Mert Can Bilgin: İTÜ Makina Fakültesi yıllarında başladığı müzik çalışmalarına, döneminin önde gelen besteci ve şarkı yazarlarıyla hem sahnede hem de stüdyo müzisyeni olarak kayıtlarda icracılığa devam etmektedir. İTÜ MİAM'da hem stüdyo mühendisliği hem de perküsyon üzerine yüksek lisans çalışmaları yaparken, rock müzikten caz ve etnik müziğe birçok tarzda müzikal projelerle dünya çapında festivallerde yer aldı.

Sessiz Perşembe programına değerli katkıları için Kurukahveci Mehmet Efendi’ye teşekkür ederiz.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT