Kronos Quartet Gümüşlük’te Konser Verdi

Kronos Quartet Gümüşlük’te Konser Verdi

Etkinlik Etkinlik Haberleri Kronos Quartet Gümüşlük’te Konser Verdi

BOSCH’un destekleriyle gerçekleşen konserde Grammy ödüllü dörtlü alkış yağmuruna tutuldu.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Temmuz 16, 2015

Yenilikçi ve gelişmiş yorum ve performanslarıyla modern klasik müziğin dünyada en önde gelen isimlerinden Kronos Quartet, Gümüşlük Antik Taş Ocağında klasik müzikseverlerle buluştu. BOSCH’un destekleriyle gerçekleşen konserde Grammy ödüllü dörtlü alkış yağmuruna tutuldu.

Deniz Bank ana sponsorluğunda devam eden 12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nde sahne alan Kronos Quartet, Antik Taş Ocağını dolduran binin üzerindeki izleyiciye bir de dünya prömiyeri yaptı. Önemli klasik müzik bestecilerinin eserlerini yorumlamadaki başarısının yanında dünya müziklerine kattığı farklı solukla da her zaman dikkat çeken dörtlü, Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin eser siparişi üzerine, 2013 yılında festivale katılan Besteci ve Gitarist Derek Gripper’in uyarlamasını yaptığı “Miniyamba“ adlı parçanın dünya prömiyerini gerçekleştirdi. 71 kuşaktır Kora çalma geleneğini sürdüren ünlü Mali’li müzisyen Toumani Diabate ve 1996’da ölen babası Sidiki Diabaté tarafından bestelenen ve Derek Gripper tarafından Kronos Quartet için özel olarak aranje edilen “Miniyamba“ adlı eser, izleyicilerin büyük beğenisiyle karşılandı.

Yaylılar için yazılmış dünya müzikleri
Tam bir dünya müziği seçkisiyle izleyicinin karşısına çıkan Kronos Quartet, bu özelliğiyle dünya müzik otoriteleri tarafından el üstünde tutuluyor. 42 yıldır birlikte çalmanın getirdiği mükemmel uyumla etnik kültürlerin geleneksel ezgilerini ve yerel çalgılar için yazılmış eserleri yaylı çalgılara uyarlayan dörtlü, bu özelliğiyle birçok bestecinin kendileri için eser uyarlamasına ya da bestelemesine zemin hazırlamış. Konserin açılışında konuşma yapan festivalin sanat yönetmeni Eren Levendoğlu, Kronos Quartet’i Gümüşlük’te misafir ettikleri için büyük gurur duyduklarını belirterek, “7 yıl boyunca bu akşamki konserin hayalini kurduk. Kronos Quartet’i festival sahnesinde görmek en büyük dileğimizdi ve şimdi onlar bu güzel gecede bize muhteşem bir repertuar sunacak” dedi.

Unutulmayacak bir repertuar
Uzun süre akıllardan çıkmayacak bir seçkiyle Gümüşlük’te festival sahnesinde yer alan Kronos Quartet, konserin ilk yarısına Terry Riley’nin “Selections from Anthem of the Great Spirit from Salome Dances for peace” adlı eseriyle başladı. Ardından Jacob Garchik’in düzenlemesiyle, Omar Souleyman’ın “La Sidounak Sayyada” adlı eserini seslendiren dörtlü, geceye yine Jacob Garchik’in düzenlemesini yaptığı bir Pete Townshend bestesiyle devam etti. Bu eser “Baba O’Riley” adını taşıyordu. Bir sonraki eser ise geceye anlam katan dünya prömiyeri yapan eser idi. Derek Gripper tarafından Kronos Quartet için özel olarak aranje edilen “Miniyamba“ adlı eser izleyici ile buluşurken Kronos Quartet bu defa sahnede Tanburi Cemil Bey’in “Eviç Taksim” adlı eserini Stephen Prutsman düzenlemesiyle yorumlayarak Bodrumlu sanatseverlere bir sürpriz yaptı. İlk yarının son eseri ise Bryce Dessner’in, “Aheym” adlı eseriydi.

Gecenin ikinci yarısına Aleksandra Vrebalov’un “Selections from the sea ranch songs” adlı eserinden “6.Creatures”; “9.Starry night” ve “4.Numbers” başlıklı bölümleri seslendirerek başlayan Kronos Quartet, bu eserin ardından, Aleksander Kościów’un “Oberek for the Terry Riley” adlı eseri seslendirerek devam etti. Gecenin ilginç eserlerinden biri de Stephen Prutsman’ın İzlandalı Post Rock grubu Sigur Rós’un, “Flugufrelsarinn” adlı parçasına yaptığı düzenleme idi. Bu eserin ardından Jacob Garchik’in düzenlemesiyle, Ramallah Underground’ın “Tashweesh” adlı eseri seslendirildi. Dörtlü daha sonra “Tusen Tankar” adlı tradisyonel bir İskandinavya şarkısıyla Bodrumlu izleyicinin karşısına çıktı. Programın sonunda ise Osvaldo Golijov’un arenjesini yaptığı Cafe Tacvba’nın “12/12” adlı eserini seslendiren Kronos Quartet, izleyicinin yoğun alkışlarıyla tekrar sahneye gelerek bis yaptı. Konser sonrasında Gümüşlük’ü çok sevdiklerini söyleyen dörtlü, daha önce böyle bir mekanda hiç sahneye çıkmadıklarını belirterek Gümüşlük Antik Taş Ocağını çok özel bir mekan olarak değerlendridiler.

Festival, 18 Temmuz akşamı Gümüşlük Antik Taş Ocağında “21. Yüzyılın Rus Yıldızı” Piyanist Vyacheslav Gryaznov konseriyle devam edecek.

Sponsorlar
12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin ana sponsorluğunu DenizBank üstlenirken; Bosch, co-sponsor olarak festivale destek veriyor. Festivalin diğer destekçileri ise TC. Başbakanlık Tanıtma Fonu, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası; otel partneri: Marriott; ulaşım sponsoru: THY; ulaşım destek: Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası; tanıtım desteği: Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum FM; GFA Eğitim sponsoru: Çağdaş Holding, A Mutfak Mobilya.

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali “Avrupa’nın en seçkin festivalleri, EFFE 2015 – 2016” etiketiyle onurlandırılmıştır.

12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinde sonraki konserler:
18 Temmuz - “21 Yüzyılın Rus Yıldızı“ Vyacheslav Gryaznov - Piyano (Rusya)
21 Temmuz – “Müziğin Coğrafyası” Trio KlaViS (Avusturya)
23 Temmuz – “Geleceğin Genç Piyanisti Seçildi” Saygun Piyano Yarışması Final Konseri
26 Temmuz - “İngiltere’nin En Sevilen Piyanisti” Martin Roscoe - Piyano (İngiltere)
29 Temmuz - “Akdeniz Rüzgarları” Gilles Apap - Keman (Fransa) ve Miroslav Dacic - Piyano (Sırbistan)
31 Temmuz - “Anika Vavic ile klasikten moderne” Anika Vavic – Piyano (Sırbistan)
4 Ağustos - “Yıldızlara Serenat” Gülsin Onay – Piyano (Türkiye)
8 Ağustos - “Nirvana ve Pink Floyd'dan Virtüöz Piyano için Seçmeler” Ayşedeniz Gökçin (Türkiye)

Gümüşlük Festival Akademisi Masterclass Programı 2015
Flüt – 08 Temmuz – 13 Temmuz
Piyano – 16 Temmuz –04 Ağustos
Keman – 28 – 31 Temmuz

3. Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması 20 – 21 - 22 – 23 Temmuz

Konserlerin başlama saati 21:00’dir. Gala; Bodrum Antik Tiyatro, diğer tüm konserler Gümüşlük Antik Taş Ocağında gerçekleştirilecektir. Biletler; Biletix gişelerinden temin edilebilir.

İletişim
www.gumuslukfestival.org
gumuslukfestival@gmail.com
www.facebook.com/gumuslukfestival

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT