Dervişan

Tarihler: 27 Ocak 2011 Perşembe ~ 27 Ocak 2011 Perşembe - Saat: 21:00

Yer: Jolly Joker Balans

Ücret: Normal: 28,00 TL - VIP: 56,00 TL

Nereden Alınır: Biletix.com, Biletix Gişeleri, Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00, Jolly Joker Balans

Adres: Balo Sk. No: 22, Taksim İstanbul Adalar İstanbul

Telefon: 0212 249 07 49

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 27, 2011 ~ Oca 27, 2011

Cem Karaca`nın dört yıl birlikte çalıştığı "Dervişan" 1974`te kuruldu. Cem Karaca, Ünal Büyükgönenç, Hüseyin Sultanoğlu, Uğur Dikmen, Oğuz Durukan`dan oluşan gruba elemanların ayrılmaları nedeniyle daha sonraları Taner Öngür, Kılıç Danışman, Tahsin Ünüvar, Sefa Ulaştır da katıldı. Cem Karaca`nın hem müzikalite hem de politik tavır açısından en radikal, en iyi eserlerini sunduğu dönem, kuşkusuz "Dervişan"lı dönemdir. "Dervişan" bir Anadolu pop grubu olarak kurulmuş olsa da, yeniden düzenlenen eserlerde bile toplusal muhalefetin ağırlığı kendini hissettiriyordu. Bu aşık Mahzuni Şerif`in birçok eserinin repertuara alınmasından da hissediliyordu.

Ancak Dervişan`ın en önemli yanlarından biri, bestelerin kırlardan kurtulup kentlere yönelmiş olmasıdır. Artık şarkılarda, öldürülen öğrencilerden, kafası boş hayallerle doldurulan tamirci çıraklarına, taşradan büyük şehre gelen gençlerden, ay sonunu getiremeyen emekçilere kadar kentin farklı görüntüleri yer alıyordu. "Parka", "Tamirci Çırağı", "Mor Perşembe", "Yoksulluk Kader Olamaz", "Beni Siz Delirttiniz", "İşçi Marşı" gibi eserler, `70`lerdeki yaşantının görüntülerini çizmesi açısından önemlidir.

Cem Karaca`nın bu dönemlerdeki başarılı eserlerinin büyük bir çoğunluğunda, teatral bir havanın, bir öykü anlatımının örgü mantığıyla birbirini tamamlayacak melodi ve enstrümanlarla sunulmasının rolüne dikkat edilmesi gerekiyor. Karaca, bu çalışmalarının hepsinde, bozuk düzene karşı bir kavgaya davet ediyordu dinleyenleri. Toplumsal muhalefetin yoğun olduğu `70`lerde, birçok sanatçı politik çizgiyi sürdürüyordu. Ancak bir bütünlük içerisinde düşünüldüğünde, müzikal yapıyı içeriğe kurban etmeden, politikayı müziğe taşıma başarısını gösteren müzisyenlerin başında geliyordu Cem Karaca.

"Yoksulluk Kader Olamaz" uzunçaları, her parçanın bir piyanoyla sunulan kısa bir melodiyle birbirine bağlanması yönüyle konsept olma açısından da önemlidir ve bu yöntem, Karaca`nın daha sonraki çalışmalarının da habercisidir.

"1 Mayıs" ve "Durduramayacaklar Halkın Akan Selini" 45`likleri hem Dervişan`ın hem de Cem Karaca`nın radikal söyleminin sonuydu.

Dervişan; İSKENDER PAYDAŞ, LEVENT BAKİ, SEFA ULAŞTIR ve HAMİ BARUTÇU ile yoluna devam etmektedir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT