Mehmet Emin Bitmez İstanbul Sazkar Topluluğu ile “Yazının Müziği”

Tarihler: 31 Mayıs 2010 Pazartesi ~ 31 Mayıs 2010 Pazartesi - Saat: 20:30

Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00, Biletix Satış Noktaları, www.biletix.com ve CRR Gişe

Adres: Harbiye Adalar İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 31, 2010 ~ May 31, 2010
Mehmet Emin Bitmez İstanbul Sazkar Topluluğu ile “Yazının Müziği”

Hüsn-ü hat, kelime olarak “güzel yazı” anlamına gelmektedir. Hat sanatıyla uğraşan kişiye de Hattat adı verilmektedir.
Türk hat sanatını en eski örnekleri, Selçuklular döneminden itibaren görülmektedir. Bugün Mevlana Müzesi’nde sergilenen ve Ebulizz Ömer bin Ali tarafından yazılan Kur’an-ı Kerim bu dönemin en önemli örneklerindendir.

Yazı başlangıcından bugüne kadar büyük bir dikkat, gayret, titizlik, estetik anlayışı içinde incelikle geliştirilerek güzel sanatlar seviyesine yükseltilmiştir. Osmanlılarda hattatlar padişahların çok önem verdiği ve titizlik gösterdiği kişiler olmuşlardır. Osmanlı padişahları aralarından özellikle hat ile meşgul olanlar bilinmektedir. Bunlardan II. Bayezid, II.Mustafa, III. Ahmet, II Mahmut, ve Abdülmecid ilk akla gelenlerdir.

Öncelikle II. Bayezid ve II. Mahmut hem hattatlıkları ve hemde müzikteki derin çalışmaları ile sonrasında Sultan Korkut, II. Gazi Girah Han IV. Murad, I. Mahmud, III. Selim, Sultan Abdülaziz Han, VI. Mehmed, Şehzâde Seyfeddin Efendi ve Gevheri Osmanoğlu gibi padişahlar müziğin gerek bestekâr’lıkta, gerek icracılıkta ve gerekse teori alanında ciddi çalışmalar yapmışlardır.

Evrensel Türk sanat döneminin konu edileceği bu projede, hem dönemin klâsik eserleri, modern dönemi başlatan sirtolar,longalar icra edilecek, toplulukta yer alacak olan piyano ve arp gibi önemli enstrümanlarında arasında oturmakta olan hattat, eserlerin belirlenmiş noktalarında hat yazarak enstürümanlarla eşsiz bir bütünlük sergileyecektir.

Tüm bu düşünceler doğrultusunda, her iki sanat dalını içinde besleyen ve dönemleri itibarı ile yüksek değer bulan, hat ve müziğin, tüm incelik ve estetiklerini kalemin zarif hareketleri ile bütünleştirerek izleyenleri zaman yolculuğunda buluşturmak ve bu zengin kültür mirasını yaşatarak gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen Türkiye’de yetişmiş en önemli ud virtuozu Mehmet Emin Bitmez, kendi aranje edeceği eserleri İstanbul Sazkar Topluluğu’ ile konuk sanatçı Tuluğ Tırpan eşlik ederek hat sanatının üstadı hattat Fuat Başar da canlı olarak müzikle beraber hat sanatını icra edecektir.

Günümüzde sanat kavramı tümüyle değerden düşmektedir. Halbuki kültürümüze ve İstanbul’a yadsınamayacak değerler kazandıran sanatkarlarımızın günlük yaşantımızda ne denli önemli olduğunu hatırlatmak ve bunu hatırlatırken esasında yaptıkları işin bir parçası olan tınıların birleşiminden doğan müzik gücü ve ortak paydası ile sanatla bütünleştiğini izleyenlere gösterilecek olan gece Cemal Reşit Rey Konser Salonunda 31 Mayıs da gerçekleştirilecektir. Eşi benzeri bulunmaz müzik ve görsel şölene katılmak isteyenler biletix’den biletleri temin edebilirler.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT