TRT Yurttan Sesler Korosu

Tarihler: 05 Mart 2012 Pazartesi ~ 05 Mart 2012 Pazartesi - Saat: 20:00

Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu CRR

Ücret: 28.50 TL - 23.00 TL - 17.00 TL - 12.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: (0216) 556 98 00, Biletix Satış Noktaları, www.biletix.com, CRR Gişe

Adres: Darülbedayi Cad. Harbiye İstanbul Şişli İstanbul

Telefon: 0212 232 98 30

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 5, 2012 ~ Mar 5, 2012

Şef: Yücel Paşmakçı

Değerli folklorcu merhum Muzaffer Sarısözen, Yurttan Sesler yayınlarının milli birlik beraberlik bilincine katkısı yönündeki felsefesini şöyle ifade eder: “ Radyonun sımsıkı tuttuğu ve başardığı halk türküleri yayımı, ne sadece dinleyicilerine hoş bir vakit geçirmek ne de yalnız türkülerimizin çeşitleri hakkında fikir vermekten ibaret değildir.

Gönüllerimizi bir araya toplamak ve bütün memleketi tek duygu haline getirmek Yurttan seslerin başlıca hedefidir. Arık, izaha lüzum kalmamıştır ki Yurttan Sesler’in sanatkâr işçileri, memlekete en modern tahrip vasıtalarının bile zerresini koparamayacağı, bambaşka bir istihkâm yapmakla meşguldürler.”

1938 Yılında Ankara Radyosunun yayın hayatına başladığı günlerde özellikle Halk Müziği yayınlarını yürüten sanatçı kadroları mevcut değildi. Söz konusu yayınlarda Sadi Yaver Ataman’ın hazırlayıp sunduğu mahalli sanatçıların katılımlarıyla oluşturulan programlar yer almaktaydı.

1940 yılında Sadi Yaver Ataman’ın ayrılışını takiben Ankara Radyosu yayınlarında Türk Halk Müziği bir müddet kaldırıldı. Daha sonra halkın yoğun isteği doğrultusunda Mesut Cemil Bey in yönetiminde “ Yurttan Sesler” ve “Bir türkü öğreniyoruz” adları altında mevcut karma koronun seslendirdiği halk türküleri yayınlanmaya devam etti. 1946 yılına kadar süren bu uygulama müzik türleri arasındaki repertuar, üslup, icra, çalgı ve doğuş farklılıkları gözetilerek ayrı topluluklar oluşturulması gerektiği kanaatine varıldı. Dolayısı ile Türk sanat ve halk müziği toplulukları birbirinden ayrıldı.

Bir program adı olan “yurttan sesler” zaman içerisinde halk türkülerini icra eden toplulukla özdeşleşti. Bu kadro giderek “Yurttan sesler topluluğu” olarak anılmaya başladı. Ankara Radyosu Müdürü Vedat Nedim Tör ve Müzik Yayınları Şefi Mesut Cemil Beylerin önerileri ile söz konusu topluluğun programlarını hazırlayıp yönetme görevi Ankara Devlet Konservatuarı Arşiv Şefi Muzaffer Sarısözen’e verildi.

Saz sanatçıları: Sarı Recep, Ahmet gazi Ayhan, Mucip Arcuman, Ses sanatçılar: Neriman Altındağ, Muzaffer Kıvılcım (Akgün), Sabahat Tarabuş, Ali Can, Nurettin Çamlıdağ ve Turhan Karabulut Yurttan sesler topluluğunun ilk kadrosunu oluşturuyorlardı. Sonraki yıllarda bu topluluğun bir benzeri 1953 yılında İzmir, bir diğeri 1954 yılında İstanbul radyolarında teşkil edildi.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT