Koç Üniversitesi`nde Rotterdam Kuralları Konferansı

Tarihler: 06 Mayıs 2010 Perşembe ~ 07 Mayıs 2010 Cuma 6 Mayıs Saat: 09.45-17.30, 7 Mayıs Saat:09.30 -14.30

Yer: Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu A Salonu

Ücret: Ücretsizdir.

Adres: Güzelbahçe Sok. No:20 (Amerikan Hastanesi bitişiği) Nişantaşı 34365 İstanbul Adalar İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 6, 2010 ~ May 7, 2010

Tamamen veya Kısmen Deniz Yoluyla Uluslararası Eşya Taşınması Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu 23 Eylül 2009 tarihinde Hollanda’nın Rotterdam şehrinde imzalandı. ‘Rotterdam Kuralları’ olarak anılan bu Konvansiyon eskiyen ve modern ihtiyaçlara cevap vermeyen Lahey, Lahey/Visby ve denizci ülkeler tarafından pek rağbet görmeyen Hamburg Kuralları’nın yerine geçmek üzere hazırlandı. Konteyner trafiğindeki büyük artış, deniz yoluyla eşya taşınmasına ilişkin yasal düzenlemelerin elektronik iletişim araçlarının konişmentonun hazırlanması ve devredilmesinde kullanılmasının gerisinde kalması ve piyasanın daha da küreselleşmesi mevcut düzenlemelerin gözden geçirilmesini gerekli kılmıştı.

Rotterdam Kuralları Lahey, Lahey/Visby sorumluluk rejimini devam ettirmekte ancak taşıyana daha fazla sorumluluk yüklemektedir: taşıyanın geminin hatalı sevk edilmesinden kaynaklanan zararlardan sorumsuzluğu kaldırılmış; sadece yolculuğun başlangıcında değil yolculuk boyunca gemiyi denize elverişli halde bulundurması yükümlülüğü getirilmiş ve eşyanın zarara uğraması halinde koli/parça/kg başına sorumluluğu büyük ölçüde yükseltilmiştir. Bundan başka Konvansiyon miktar sözleşmelerinde daha fazla sözleşme serbestîsi tanımış, zamanaşımı süresini bir yıldan iki yıla çıkarmış ve deniz kısmını ifa eden taraf kavramını getirerek sorumluluk rejimini yükleme/boşaltma işini yapanlara, forwarderlere ve terminal işletmecilerine de yaymıştır. Lahey Kuralları on altı - Visby Protokolü buna bir yeni madde eklemiştir- Hamburg Kuralları otuz dört madde ve iki ek içerirken Rotterdam Kuralları doksan altı madde içermektedir. Bu doksan altı madde oldukça tekniktir ve geniş kapsamlıdır. Konvansiyon ve getirdiği yenilikler pek çok tartışmaya yol açmıştır. Devletler ve ilgili kuruluşlar Konvansiyon’a nasıl tepki vereceklerini bilememektedirler.

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde kurulan ve 2006 yılında faaliyete geçen Dr. Nüsret - Semahat Arsel Uluslararası Ticaret Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi, bu çerçevede Konvansiyonu incelemek; Türk taşıma sektörüne, ilgili kuruluş ve kişilere tanıtabilmek ve Türk denizcilik sektöründe tartışılmasını sağlamak amacıyla bir konferans düzenleme kararı almıştır.
6-7 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilecek bu konferansta taşıma hukukunun temel prensipleri; Rotterdam Kuralları’nın uygulama alanı ve karma taşıma yapısı; taşıyanın borçları, sorumluluğu ve sorumsuzluk halleri; taşıyanın kimliği ve ifa eden taraf; zararın tazmini; taşıtanın borçları ve sorumluluğu; taşıma belgeleri ve elektronik taşıma kayıtları; kontrol hakkı ve kontrol eden taraf ile yetki ve tahkim konuları üzerinde durulacaktır.

Konuşmacılar arasında sırasıyla Prof. Michael Sturley, Prof. Dr. Samim Ünan, Yard.Doç.Dr. M.Deniz Güner –Özbek, Prof. Dr. Fehmi Ülgener, Doç. Dr. Kerim Atamer, BM Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu Sekretaryası Hukuk Müşaviri Kate Lannan, Prof. Fujita Tomotaka, Doç. Dr. Hakan Karan, Prof. Dr. Gertjan van der Ziel ve Yard.Doç.Dr. Zeynep Derya Tarman yer almaktadır. Konferansın açılış konuşmaları Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tankut Centel ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan tarafından yapılacaktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT