8-İM Heykel Sergisi

Tarihler: 08 Haziran 2011 Çarşamba ~ 03 Temmuz 2011 Pazar

Yer: Artgalerim Nişantaşı

Adres: Valikonağı Cad. No:63 K:6-7 Nişantaşı / İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 343 85 50 – 51

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 8, 2011 ~ Tem 3, 2011

Ceylan Öztürk, Evren Erol, Işık Özçelik, K.Deniz Pireci, Meliha Sözeri, Serdar Kaynak, Serkan Yüksel ve Şenay Ulusoy’dan oluşan 8 genç sanatçının katıldığı “8-İM” adlı heykel sergisi 8 Haziran – 3 Temmuz 2011 tarihleri arasında, Artgalerim Nişantaşı Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Sanat yapıtı ile onu üreten sanatçı arasında her zaman sessiz bir diyalog vardır. Yapım aşamasının başlangıcından sonucuna giden sürece, baktığımızda yapıtla sanatçı arasında ki duygusal ilişkinin boyutunu da görmüş oluruz. Burada belirleyici olan yapıt olduğu için hayatın yapısal dinamiği içinde yapıt, belirleyiciliği yapıtı yapanın elinden alıp gerçek belirleyici konuma geçer.

Bu durum niteliksel ve niceliksel değerleri değiştirebildiği gibi hayatla sanat arasında bir sınır çizgisi koyup, gerektiğinde kaldırabilmektedir de. Her ne kadar sanat eseri etkin bir yapı olsa da yaratıcı olan sanatçı dominant yapısını, egemenliğini yaşam süresi içinde tutmak zorundadır ki bu nedenle süreklilik içinde yapıt üretmektedir.

Forumun madde de kendisini gerçekleştirme hareketi heykel olarak tanımlansa da Maddesel (Heykelin maddesi), Formel(Heykelin biçimi), Hareket ettirici (Yapan kişi, sanatçı) ve Ereksel (Yaparken göz önüne alınan amaç) yanı eksik olan bir yapıtla “im” olgusundan söz etmek olanaksızdır.

8 genç heykel sanatçısının (Evren Erol, Ceylan Öztürk, Işık Özçelik, K.Deniz Pireci, Meliha Sözeri, Serdar Kaynak, Serkan Yüksel ve Şenay Ulusoy) yapıtlarındaki çözümlemelere baktığımızda, gerek malzeme ile kurdukları ilişki, gerek oluşturdukları dil, gerek yapıtlar üzerinden izleyici ile kurdukları diyalog bizleri boşluk dolduran formlara daha da yaklaştırmaktadır. Zamanın ruhunu yansıtan yapıtların izleyiciye bu denli yakın olması aslında sanatçıların yapıt oluştururken gerçekleri göz ardı etmemesindendir ki bu da yapıtları “im”e dönüştürmektedir.

Farklı malzemeleri, farklı kullanım biçimleri ile vücuda getiren bu genç sanatçıların yapıtlarının bir konsesus çerçevesi içinde sergide yer almaları farklılıkların uyumsal gücü olarak sergiye pozitif katkı sunmaktadır. Aristoteles “Var olanın özünü / formunu oluşturan gerçek aynı zamanda onların kavramıdır” der. Bu açıdan baktığımızda “sekiz-im” sergisinde yer alan 8 sanatçının temel form ve üretim anlayışı, yenilikçi tavırları ile ürettikleri heykeller bir anlamda onların kavramı olarak bize yansımaktadır ve bir anlamda onların düşünsel dünyasına girmemize de olanak sağlamaktadır.

8 genç sanatçının tutku ve heyecanlarıyla “im”lediği değerler, formları boşluk doldurmanın ötesine geçirip artistik ve kalıcı bir imgeye dönüştürmektedir. Sanatın gücü ve anlamı da buradan geliyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT