Ali Alışır - Sanal Savaşlar

Tarihler: 04 Ocak 2013 Cuma ~ 02 Şubat 2013 Cumartesi

Yer: Art On İstanbul

Adres: Şair Nedim Cd. No.4, Akaretler Beşiktaş İstanbul

Telefon: 0212 259 1543

Web: http://http://www.artonistanbul.com/

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 4, 2013 ~ Şub 2, 2013

Fotoğraf sanatçısı Ali Alışır’ın yeni fotoğraf sergisi “Sanal Savaşlar” 27 Aralık Perşembe günü Art On İstanbul galerisinde açıldı. Savaşa dair obje ve sahnelerin, sanallığı görselleştiren dijital ve endüstriyel ürünlerin imajlarıyla buluştuğu “Sanal Savaşlar” serisi, 2 Şubat 2013 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Fotoğraf sanatçısı Ali Alışır, 27 Aralık 2012 – 2 Şubat 2013 tarihleri arasında “Sanal Savaşlar” sergisini Art On İstanbul’da açıyor. Yerli ve yabancı birçok özel koleksiyonda işleri yer alan Ali Alışır, kurgusal fotoğraf anlayışı ve kendine özgü yenilikçi diliyle günümüzün bir gerçeğini, ‘sanallık’ ve ‘savaş’ kavramlarını masaya yatırıyor. Alışır’ın nesne ile dijital imgelerin belirli bir disiplinle kurgulanması sonucu oluşturduğu çalışmalarında, “Sanal Savaşlar” serisi, savaşa dair obje ve sahneler, sanallığı görselleştiren dijital ve endüstriyel ürünlerin imajlarıyla buluşuyor.

Alışır, “Sanal Savaşlar” sergisinde, iki temadan yola çıkıyor. Bunlardan biri savaşların sanallaşması, görselleştirilmesi, sanal sebepler yaratılarak savaşların kurgulanması, basılı ve görsel medya ile sosyal medyanın burada oynadığı rol. Diğeri ise, ‘yeni’ dünyada topla tüfekle yapılan savaşların ötesine geçen siber tehditler ve savaşlar. Sanatçı her iki temayı farklı yöntemlerle görselleştiriyor. Alışır, nesne olarak kimi zaman askeri figürlerin göze çarptığı savaş sahnelerini, kimi zaman da F16, insansız hava araçları ve silahlar gibi askeri mühimmatı dijital imgelerle sentezliyor.

Alışır çalışmasını şöyle açıklıyor, “Sanal Savaşlar projesinde, aşırı renkli tonlarıyla adeta bir video oyununu andıran anlatım yolunu tercih ediyorum. Bunun nedeni günümüzdeki savaşların fiziki acılardan tecrit edilmiş, duyulardan arındırılmış steril bir alanda, sanki bir tekno-gösterisini andırır bir nitelikte sunulmasından kaynaklanıyor. Televizyon kanalları ve internet yayınları gece ateşlenen silah ve atılan bombaları bir havai fişek gösterisini andıran imajlarla yayınlamış ve silahlara adeta büyülü bir güzellik atfediliyor. Ekranlarımızda yaratılan bu görüntüler, oyun estetiği yapısıyla seyirciyi de sanal bir oyuncuya dönüştürüyor. Ekran başındaki seyirci televizyonu kapattığında bu savaşın biteceğini düşünüyor. Oysa savaşlar devam ediyor… Savaş görüntülerine karşı bu yabancılaşmamız yavaş yavaş tükeniyor. Geride ise ‘nötrleştirilmiş soğuk savaşların’ parodileştirilmiş uzantısından başka bir şey elimizde kalmıyor.”

Sanatçının bir önceki serisi “Sanal Mekanlar”da var olan mimari ve kent öğelerinin fotoğraflanıp, kurgusu dijital müdahalelerle oluşturulurken, “Sanal Savaşlar” serisinde savaş sahneleri veya askeri objeler kurgusal bir kompozisyonla yaratılmış ve fotoğraflanmıştır. “Sanal Mekanlar”ın aksine, “Sanal Savaşlar” serisinde fotoğraflanan nesne flulaşıp, ikinci planda bırakılırken dijital imgeler ön plana çıkıyor ve bu yolla fotoğrafta yeni yüzeyler yaratılıyor. “Sanal Savaşlar”ın, bir önceki seriden diğer bir farklılığı ise kurgusallığın ve hikâyeleştirmenin egemen olması.

Sergi Ziyaret Saatleri: Pazartesi’nden Cumartesi’ye, 11.00–19.00 saatleri arasında

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT