Cervantes’in Sol Eli Sergisi

Tarihler: 25 Ekim 2011 Salı ~ 25 Kasım 2011 Cuma

Yer: Karşı Sanat Galerisi

Adres: Gazeteci Erol Dernek Sokak, No 11/4 Hanif Han, 34420 Beyoğlu / İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 245 71 53 - 54

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 25, 2011 ~ Kas 25, 2011

İstanbul Cervantes Enstitüsü ve İspanya Ankara Büyükelçiliği tarafından, Karşı Sanat Çalışmaları ve Ramon Llull Enstitüsü işbirliğiyle Mery Cuesta küratörlüğünde gerçekleştirilen ‘Cervantes’in Sol Eli’ Sergisi 25 Ekim’de Karşı Sanat Galerisi’nde açılıyor. Sergi tarih, sanat ve mizah aracılığı ile bir diyalog yaratmayı amaçlıyor. ‘Cervantes’in Sol Eli’, oniki İspanyol ve Türk sanatçının, Türk ve İspanyol tarihlerini kesiştiren önemli dönüm noktalarından biri olan ‘Cervantes’in sol elini İnebahtı Savaşı’nda kaybetmesi’ni çizim, resim ve çizgi karakterler aracılığıyla yansıtan eserlerini biraraya getiriyor.

Böylece ‘Cervantes’in Sol Eli’ Türkiye ve İspanya arasında yeni bir tarih dönemi yazmaya odaklanan sanatçılar için başlangıç noktasını oluşturuyor ve sanatçılar bu tarihi dönüm noktasını değişik perspektiflerden tekrar yorumluyorlar.

25 Kasım’a kadar devam edecek olan sergiye katılan sanatçılar, B-Toy, Bora Başkan, Cihan Kılıç, David Curto, Emir Yardımcı, Gonzalo Rueda, Mery Cuesta, Nacho Simal, Özgür Erkök, Rubén Pedro, Sergio Mora ve Tan Cemal Genç’ten oluşuyor.

‘Cervantes’in Sol Eli’ sergisi Karşı Sanat Galerisi’nde 25 Ekim ile 25 Kasım tarihleri arasında pazar günleri hariç saat 11.00 ile 19.00 arasında ziyaret edilebilir. Sergi 20 Aralık ve 30 Ocak tarihleri arasında ise Ankara’da Cern Modern’de ikinci ayağını gerçekleştirecek.

Sergi Üzerine:

B-Toy, Gonzalo Rueda ve David Curto konuyu tarihsel boyutu ile ele alıyorlar: B-Toy dinler arası köktenci savaşları, katolik devletler ve Osmanlılar arasındaki savaşlar ile ilişkilendirdiği bir yansıtma gerçekleştiriyor ve çatışmanın devamı olarak devletler arasındaki askeri birleşmelere ve askeri harcamalara işaret ediyor. David Curto ise katılımcılara yedi gravür serisi sunuyor. 18.yy’da savaş sonrası dönemlerde dökümantasyon için kullanılan bu teknik şüphesiz tarihsel gerçeklik niteliğini içeriyor. Curto’nun çatışma temsilleri iz sürüyor ve kimsenin olmayan bir toprakta ve yıkımda konumlanıyor. Gonzalo Rueda da savaşa öteki kavramını temelinde bakıyor: öteki kavramının tarihsel olarak nasıl temsil edildiği ve bu bağlamda İspanyollar’ın aynı zamanda büyüleyen ve korkutan “Düşman Osmanlı”yı nasıl tarif ettiği üzerine odaklanıyor.

Diğer sanatçılar, hayal dünyasından Cervantes’in biyografisi üzerine tarihsel göndermeler yapıyorlar: Cihan Kılıç yazarı, sol elinin maceradan maceraya koştuğu bir hikayeye davet ediyor. Ruben Pedro ise Cervantes’i kendi mahremiyetinde, aziz görünümünü hatırlatmak istediği resimlerle hayal ediyor.

Sergio Mora, Bora Başkan, Emir Yardımcı ve Tan Cemal Genç’in eserleri Cervantes’i ve sol elini Inebahtı Savaşı konseptinden bağımsızlaştırıyor: Sergio Mora, pop ve klasik resim ikonlarını harmanlayan anlamlı göndermeler yapıyor. Bora Başkan onu esinlendiren konu üzerine sezgilerini serbest bıraktığı vahşi bir şehir karakteri kompozisyonu sunuyor. Emir Yardımcı ise İnebahtı Savaşı’nı yeniden yaratmak için klasik ortaçağ kahramanlarının çizgi roman karakterlerini uyandırıyor. Tan Cemal Genç de yaratımlarını karakterize eden mizahi kullanımları vurgulayan ve elin etrafında geçen komik olaylar hayal ediyor.

Diğer sanatçılar ise Cervantes’in sol elini kaybedişi ve bir uzvun kaybedilmesi üzerine yoğunlaşıyolar: Nacho Simal elini kaybetmiş ünlüler üzerine bir triptik gerçekleştiriyor. Ve son olarak Mery Cuesta ve Özgür Erkök sıkı bir işbirliği ile sınırlı hissetmek, elsiz olmak ve her problem için nasıl çözüm üretebileceği üzerine altı diyalog resmediyorlar.

Mery Cuesta, sanat eleştirmeni, bagımsız küratör, karikatürist ve baterist. Barselona’da yaşayan Cuesta lisansını Güzel Sanatlar alanında yaptıktan sonra yüksek lisansını sanat iletişimi ve eleştirisi üzerine Girona Üniversitesi’nde tamamladı. 2002 yılında Espais sanat eleştirisi ödülünü kazandı. Sanat eleştirmeni olarak La Vanguardia sanat ekine yazılar yazıyor, bazı yayınlar için karikatürler çiziyor ve Com Radya’da ‘Programa Culturaleta’ adlı bir programın yönetimini ve sunumunu gerçekleştiriyor. La Escola Superior de Disseny de Barcelona Elisava’da doçent olarak görev yapan Cuesta, küratörlük çalışmalarında görsel-işitsel imaj analizi ve popular kültür ile ilgili sorular üzerine yoğunlaşıyor. Cuesta’nın basılmış iki karikatür kitabı bulunuyor: "Caida y auge de Antxon Amorrortu" ve “Istanbul Zombi 2066”. Aynı zamanda bateristi olduğu punk-rock grubu Crapulesque’nin ilk albümü Kasım 2011’de yayımlanacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT