Kadınların Göç Hafızası Sergisi

Kadınların Göç Hafızası Sergisi

Tarihler: 06 Mart 2024 Çarşamba ~ 06 Nisan 2024 Cumartesi

Yer: DEPO / Tütün Deposu

Adres: Lüleci Hendek Cad. No:12 Tophane Beyoğlu İstanbul

Telefon: 02122923956

Web: http://www.depoistanbul.net

E Posta: depo@depoistanbul.net

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 6, 2024 ~ Nis 6, 2024

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı (KEKBMV) tarafından yürütülen “Ötekinin Hafızası” projesi kapsamında gerçekleşen ‘‘Kadınların Göç Hafızası’’ Sergisi 6 Mart – 6 Nisan 2024 tarihleri arasında Depo İstanbul’da ziyaretçilere açık olacak. Ülkelerindeki savaşlardan, otoriter rejimlerin baskılarından veya özgürlüklerinden mahrum edildikleri için kaçarak Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan 5 göçmen kadın sanatçının sanatsal hafızasına tanık olan serginin açılışı 6 Mart Çarşamba Günü Depo İstanbul’da gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği projesi olan Culture CIVIC’in destekleri ile Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı (KEKBMV) tarafından yürütülen Ötekinin Hafızası projesi kapsamında gerçekleştirilen Kadınların Göç Hafızası Sergisi sanatseverler ile buluştu.

Göçmen kadın sanatçılar Farah Trablsie, Maryam Mazrooei, Sara Shahzadeh, Sinur ve Walaa Tarkaji ile Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa tarafından yürütülen sözlü tarih çalışmalarına, kişisel tarihlerinin arşivlenmesine, göç ve özgürlük temalı sanatsal üretimlerini desteklemeye dayanan Ötekinin Hafızası projesi; Kadınların Göç Hafızası Sergisi ile hem kadın sanatının hem de kadınlar özelinde göçün hafızasının korunmasını, göç-kadınlar ve sanat arasındaki ilişkinin kadınların sanatsal perspektifinden yeniden anlaşılması ve anlatılmasını amaçlıyor.

6 Mart Çarşamba Günü Depo İstanbul’da küratör Nilgün Kıvırcık ile Kadın Eserleri Kütüphanesi Kurucularından Füsun Ertuğ’un konuşmaları ve proje için Ebru Şeremetli tarafından hazırlanan kısa filmin gösterimi ile açılışı gerçekleştirilen sergiyi 6 Nisan tarihine kadar ziyaret etmek mümkün.

Kadına ve sanata düşmanca bakan rejimlere direnen cesur kadınların hikayesi; Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı (KEKBMV), Türkiye'nin ilk ve tek kadın merkezli arşiv ve kütüphanesi olarak 1990 yılından bu yana Osmanlı'dan günümüze Türkiye’de kadınlara ait ve kadınlarla ilgili eserleri ve belgeleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla faaliyet göstermektedir.

Göçün kadın yüzünü sanat yoluyla hafızalarımızda saklamak ve korumak adına bir şeyler yapılması gerektiğine inanarak gerçekleştirilen Kadınların Göç Hafızası Sergisi, kadına ve sanata düşmanca bakan rejimlerin hüküm sürdüğü coğrafyalarda, kültürel çoraklaşmaya inatla direnen, bir arada yaşamaya inanan, kültürel iklimimizi renklendiren, cesur kadınların dayanışması ile ortaya çıktı.

Serginin Küratörü Nilgün Kıvırcık projeye dair; “En başından beri Kütüphanemizi ve tüm ekibimizi oldukça heyecanlandıran bu proje, hepimiz için unutulmaz anılarla ve tecrübelerle dolu. Yollarımızın kesiştiği bu beş kadın ile birlikte göç, kültürel etkileşim, ortak yaşam gibi pek çok alanda birlikte düşünmenin yollarını aradık. Bir arada yaşamı güçlendirmek ve diyaloğa açık kapsayıcı bir toplum inşası için sanatın en güçlü ortak dilimiz olduğunu gördük. Hafızalarımızda onların göç yolculuklarını ve hikâyelerini saklayacak ve gelecek nesiller için koruyacağız. Bu sergiyle, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, bu coğrafyaya zorunlu göç ile gelen kadınların hikâyelerine de arşivlerini açmış oldu. Sergi boyunca göç ve özgürlük üzerine düşünen pek çok sanatçının film ve performanslarına ev sahipliği yapmak bize ayrıca onur verdi” dedi.

Kadınların Göç Hafızası Sergisi etkinlik takvimi:

9 Mart 2024 Saat 14.00
Kısa Film Gösterimi ‘Selm-Barış’ Yazan ve Yöneten: Roja Behbahani

16 Mart 2024 saat 14.00
'Bir Arada Yaşamak' üzerine Sivil Toplum ve Göçmenler Konuşuyor
Kolaylaştırıcı UGKDD-Başak Salihler Gülbir

23 Mart 2024 Saat 14.00
Displaced / Nomad Performance
Yönetmen & Performansçı: Ertürk Erkek
Performansçı: Ezgi Andaş

30 Mart 2024 Saat 14.00
Performans: Ben de Bir Kadınım
Yazan ve Yöneten: Shadi Asadpoor
Sanatçı: Reyhane Parsa
Kısa Film Gösterimi
Yazan –Yöneten: Reyhane Parsa
Yapımcı: Milad Khodaei

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT