Nasan Tur -Kapital- ve Lewis Baltz -Teknoloji Mekânları- Kişisel Sergisi

Tarihler: 16 Eylül 2011 Cuma ~ 12 Ekim 2011 Çarşamba

Yer: Galeri Manâ

Adres: Ali Paşa Değirmeni Sokak, No: 16–18 Beyoğlu 34425, İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 243 66 66

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eyl 16, 2011 ~ Eki 12, 2011

Galeri Manâ, Nasan Tur ve Lewis Baltz’un kişisel sergilerini eş zamanlı sunmaktan memnuniyet duyuyor. Tur’un Kapital ve Baltz’un Teknoloji Mekânları serileri, birbirinden bağımsız çalışmalar olmanın yanı sıra, gündelik yaşamda kodlanmış kültürel ideolojiler bağlamında tematik bir odak noktasını paylaşıyor. Biçimsel yalınlığın ve minimalist bir ifadenin egemen olduğu yapıtların her biri, ekonomik, sosyal ve politik göndermelerle yüklü.

Nasan Tur’un (d.1974) Kapital sergisi, birbirini açımlayan ve kışkırtıcı bir enstalasyon yaratan dört yeni işten oluşuyor. Sergiye adını veren eser, Karl Marx’ın 1957 basımı Das Kapital, Das Kapital II ve Das Kapital III’ünden oluşturulmuş el yapımı kağıtlardan bir üçleme. Mat yüzey yakından incelendiğinde, deri cilt şeridinden parçacıklar ve özgün metinden tek tek harfler açığa çıkıyor. Bu minimal ancak güçlü çalışma, izleyiciyi değişim sistemlerinin küresel toplumumuzdaki işleyişini düşünmeye davet ediyor; ve aynı tema sergilenen diğer işlere de yansıyor.

Yaşadığımız dünyanın döngüsel doğası, Once Upon a Time adlı, artık varolmayan sekiz devletin (Yugoslavya, Doğu Almanya, Sovyetler Birliği gibi) bayrağından tasarlanmış heykelimsi yerleştirmede vurgulanıyor ve bilim adamlarının güneşin yok olacağını öngördüğü ana doğru geri sayan Countdown (18 haneli dijital gerisayım aracı) adlı çalışmada yineleniyor. Bu nihai son, bize zamanın geçişini ve her bireysel yaşamın kolektif gerçekliğe nasıl birebir bağlı olduğunu hatırlatıyor.

Bireysel ideolojiler ve küresel ekonomi arasındaki ilişki dört kanallı bir video yerleştirmesi olan Just Coke’da gösteriliyor. Bu eserde gösterilen dört kola markası: Cola Cola ve ona alternatif olarak üretilen İslami ve ulusal çağrışımlı Mecca Cola, ZamZam Cola ve Cola Turka. Baştan çıkarıcı kabarcıkları ve çıtırdamasıyla, Tur bize en basit işaretlerin dahi büyük etkileri olduğunu hatırlatıyor ve varolan güç sistemlerini göz önüne seriyor.

Lewis Baltz’un “Teknoloji Mekânları” serisiyse, bilgi çağının dünyamıza etkisini irdeliyor. Fotoğraflar, 1990’ların başlarında teknik araştırmaların yapıldığı şirketlerde çekilmiş (Mitsubishi, Toshiba, France Telecom gibi). Yüksek teknoloji ve makineyle yan yana çalışan insan görüntülerinde, distopik bir imge ortaya çıkıyor.

Baltz, 1960’larda tanınmaya başlayan fotoğrafçıların en önemlilerinden ve en etkinlerinden. Yeni Topoğrafyalar hareketinin kilit isimlerinden biri olarak, Amerikan manzarasına ilişkin görüşümüzün yeniden tanımlanmasına ve sanayi dünyasının yaşamımızdaki etkisinin gösterilmesine yardım etmiştir.

İstanbul’un Tophane semtinde bulunan Galeri Manâ, Mayıs 2011’de açıldı. 19. yüzyıldan kalma bir un değirmeninden dönüs¸türülen galeri, 400 metre karelik bir sergi alanına sahip. İsmini Türkçe’de “kavram” veya “anlam” karşılığı olan “manâ” kelimesinden alan galeri, Mehveş Arıburnu ve Suzanne Egeran tarafından kuruldu.

Galeri Manâ, Salı’dan Cumartesi’ye, 11-18 saatleri arasında açık. Daha fazla bilgi için +90 212 243 6666 numaralı telefondan, info@galerimana.com adresinden galeriye ulaşabilirsiniz.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT