Oğuz Dilmaç Resim Sergisi

Tarihler: 10 Mart 2014 Pazartesi ~ 28 Mart 2014 Cuma

Yer: Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisi

Ücret: Ücretsiz

Adres: Tünel Sanat Galerisi-Alt Salon, İstiklal Cad. Müeyyet Sok. No:1, Tünel Beyoğlu İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

Oğuz Dilmaç Mar 10, 2014 ~ Mar 28, 2014

Doğa içinde yaşayan insan onun ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla insan da bir doğadır. İnsan bir yandan kendisini doğanın dışına düşünsel olarak çıkarabilirken diğer yandan da kendisi doğanın bir içeriği olarak da görmektedir.

Doğa kültürü de besleyen önemli bir kaynaktır. Bu bağlamda Türk kültüründe doğa gerek İslamiyet öncesi gerekse İslamiyet sonrası sürekli bir ilham kaynağı olmuştur. İslamiyet öncesi göçebe Türk boylarında bu ilkel ilişki ön plana çıkmakla birlikte, ağaç, ırmak, göl, dağ ve hatta belirgin bir şekle sahip kaya parçaları, "Şamanist yer su kültünü" oluşturan kutsal doğa elemanları halini almıştır. Doğa, Türk boyları için sunduğu ürünler ve şaşırtıcı güzelliği ile bir yandan merhametli ve doğurgan bir yaşam kaynağı iken, diğer yandan da fırtınaları, soğuğu, depremleri ve morfolojik oluşumlarıyla acımasız ve cezalandırıcı bir güç niteliğinde olmuştur. Göçebe Şamanlara göre, "dünya ruhlarla doludur. Dağlar, göller, ırmaklar ("yer-su") hep canlı nesnelerdir...ırmak ve göller Şamanistler için yalnız coğrafi isimler değil; konuşan, duyan, evlenen çoluk çocuk sahibi varlıklardır...ruh bizzat dağdır, dağ bizzat ruhtur".

Bu inançta "Ağacın" önemli bir rolü bulunmaktadır. Evliya Ağaç" mitolojisine dair edebiyatlarda, "Dünya Ağacı", "Şaman Ağacı", "Bay Terek" gibi adlara rastlanır. Dünya halklarının mitolojisinde "Hayat Ağacı"; Altay Türk mitolojisinde "Bay Kayınk" ; bazı hikâyelerde ise "Tamir Terek" adları geçmektedir. Dünyanın tam ortasından yükselen bu ağacın kökleri yeraltına iner, dalları ise dünya dağının zirvesine yükselir. Böylece bu kutsal ağaç, dünyanın her üç katını -gök, yer ve yeraltı dünyalarını- birbirine bağlamaktadır.

Galeri Pazar, Pazartesi ve Resmi Tatil günleri hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arası açıktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT