SOLIDARNOSC Döneminde Polonya Afişleri

Tarihler: 13 Ekim 2009 Salı ~ 07 Kasım 2009 Cumartesi

Yer: Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi

Adres: İstiklal Cad. No: 217 Tünel 34433 – Beyoğlu İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 249 26 10

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 13, 2009 ~ Kas 7, 2009
“SOLIDARNOSC Döneminde Polonya Afişleri”
13 EKİM / 7 KASIM 2009>/B>

Beyoğlu Belediyesi’nin “Kültürlerarası Sanat Diyalogları” projesi kapsamında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü tarafından düzenlenen “Grafist 13: 13. Uluslararası Grafik Tasarım Günleri’’nin bir etkinliğine, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi ev sahipliği yapıyor.

Grafist kapsamında yer alan “SOLIDARNOSC (DAYANIŞMA) Döneminde Polonya Afişleri” sergisi, 13 Ekim / 7 Kasım tarihleri arasında Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisinde izlenebilir.

Polonya tarihinin önemli sayfalarını yansıtan ‘’Dayanışma Dönemi Polonya Afişleri’’ sergisi adını, 1980 yılının Haziran ayında Polonya’nın, Gdansk Tersanesi’nde başlayan grevlerle komünist rejimine karşı sosyal memnuniyetsizliği ve ilk bağımsız, özgür işçi sendikası olarak kurulan SOLIDARNOSC’dan almıştır.

1989 yılında meydana gelen ikinci grev dalgasından sonra iktidarda kalan hükümet, ülkenin ekonomik durumunun ne kadar trajik olduğunu anlayınca demokrasinin uygulanmasını ve ekonomik reformların yapılmasını isteyen muhalefet ile masaya oturarak müzakerelere başlamıştır. SOLIDARNOSC’un liderliğini yaptığı muhalefet ve hükümetin giriştiği „Yuvarlak Masa” müzakerlerin neticesinde Polonya’da 4 Haziran 1989 tarihinde ilk özgür seçime gidilmiştir. Komünist partisinin mecliste aldığı galibiyetle SOLIDARNOSC yeniden doğmuştur.

‘’SOLIDARNOSC’’, Çek Kadife Ayaklanması, Berlin Duvarının Yıkılması gibi dünyaca ünlü olaylardan çok önce Polonya da demokrasinin doğmasını teşvik etmiştir. Bu da Polonya’nın 1999 yılında NATO, 2004 yılında da Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla sonuçlanan milletlerarası platformda oynadığı rolünün değişmesi için çıkış noktası olmuştur.

Sergide 1980 – 1990 yıllarında, SOLIDARNOSC’u kutlamak ve komünist rejimin anılmasını yasakladığı olayları hatırlatmak, önceki yılları protesto etmek ve Sovyet usulü ekonomiyi eleştirmek amacıyla çoğu adı bilinmeyen sanatçılar tarafından yapılan afişler gösterilmektedir. 1980 - 1981 yıllarında SOLIDARNOSC afişleri kaçak, gizli basıldığı için formları çok basittir. Sergilenen afişlerin bir kısmı, tarihi önem taşıyan 4 Haziran 1989 seçimleri için hazırlanmıştır. SOLIDARNOSC ‘un kırmızı – beyaz logosu milletlerarası çapta tanınan bir sembol haline gelmiş ve insanların SOLIDARNOSC için oylarını vermelerini cesaretlendirmek amacıyla yapılan afişler üzerinde yer almıştır.

Afişlerden en sembolik ve en ünlüsü olan Tomasz Sarnecki tarafından tasarlanmıştır. Üzerinde “Hıgh Noon” filminden tanınan Gary Cooper, elinde tabancayı değil oy kartını tutmaktadır. Arkasında SOLIDARNOSC logoso görünmektedir. Bu afiş, Polonya’da, tam seçimlerden önce bütün dükkanlar ve caddeler üzerinde asılıydı. 1999 yılında, en büyük muhaliflerden biri, sonradan da Dışişleri Bakanı olan Profesor Bronislaw Geremek bu afişin sembolik ve tarihi önemini, Polonya’nın NATO üyeliğiyle ilgili protokol sunuş töreni esnasında, Polonya’nın Batı ile bütünleşmede ilk kararlı adımı olarak hatırlatmıştır. Sonradan Polonya heyeti tarafından ABD’ye getirilen bu afişi halen Harry Truman Presidential Library’de sergilenmektedir. “SOLIDARNOSC Döneminde Polonya Afişleri” sergisi;

Beyoğlu Belediye Başkanı Sayın Ahmet Misbah Demircan, Mimar Sinan niversitesi Rektörü Sayın Rahmi Aksungur ve İstanbul Polonya Başkonsolosu Sayın Miroslaw Stawski’nin katılımlarıyla 13 Ekim 2009 Salı günü saat 18.30’da sanatseverlerin beğenisine sunulacaktır.


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT