Yavuz Tanyeli Tem Sanat’la İstanbul’da Baharı Karşılıyor

Tarihler: 26 Mart 2012 Pazartesi ~ 24 Nisan 2012 Salı

Yer: Tem Sanat

Adres: Valikonağı Cad. Prof. Dr. Orhan Ersek Sok. 14 Nişantaşı İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 247 08 99

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 26, 2012 ~ Nis 24, 2012

Tem Sanat Galerisi 26 Mart – 24 Nisan 2012 tarihleri arasında sanatsever izleyicilerine Yavuz Tanyeli’nin “Şükrediyorum O Halde Varım” ve “Şükür Çağı” isimli sergilerinden sonra 2011 ve 2012’de yaptığı eserleri bir arada sunmaya hazırlanıyor. Bu sergi, hem sanatçının son estetik anlayışına bir ışık tutacak hem de, dünyada ve ülkemizde olup bitene, bir teşhis denemesi olacak.

1950’de Trabzon’da doğan Yavuz Tanyeli 1978 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1980 kuşağının önemli temsilcilerinden biri olan Tanyeli, yaşamını ve çalışmalarını İstanbul ve Bodrum’da sürdürmektedir.

Sanatçı Yavuz Tanyeli, sanatsal yaklaşımını şöyle özetliyor:

“Sanatın en zor yönlerinden biri, gerçeklik duygusudur. Yapılan eser ne olursa olsun değişik dozlarda gerçeklik duygusu, çağrışımı içermek zorundadır. Figüratif resimde günümüzde bu gerçeklik duygusu iyi sanatçılar dışında, bir rutine oturmuştur. Değişik algılarla yapılmış resimlerde bile, yüzümüze vuran duygu, Grek tasarımıdır. Bu temel program, yüzyıllardır süregelen ezberci estetik öğretisi nedeni ile artık sorun çıkartan, kronik bir hal almıştır. Yunan, rönesans, İspanya, Fransa, Almanya ile süren yüzlerce yıllık birikim, Amerika’nın devreye girmesiyle kesilmiş ve eski dünyanın inisiye öğretiye dayalı estetik sınırları, halisünasyona dayalı, estetiksizlik atakları ile kesintiye uğramıştır.

Bütün fark ölçülendirmeden geliyor. Grek estetiğinin temel davranışı, rafine etme, inceltme, elitize etme, estetize etme huyudur. Sanatın huyu zamanla sanatçınında huyunu değiştiriyor.

Ben bu durumu 1980’lerde kavradım ve eğer ilgim var idiyse bile kurtulmaya çalıştım. Resmime temel ruhu veren figür anlayışını, Hitit formlarından, ölçülerinden, oluşturmaya çalıştım, böylelikle Grek’ten kurtulup sadece Modern ile Doğu formlarından oluşma ihtimali mevcut, yeni bir maceraya girme şansım doğdu. Çalıştığım hangi dönem olursa olsun temel figüratif anlayışım başladığımı sürdürmek geliştirmek oldu. Tem Sanat Galerisi’nde açılan sergi, kırk yedinci sergim olacak. Eserlerimin çoğunu büyük bir sergide bende görmek isterim. Ne yapabildiğimi daha iyi anlarım sanırım. Umarım bu sergiyi beğenirsiniz.”

www.temartgallery.com

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT