Ysolt’un Yeni Limanı: Rahmi Koç Müzesi

Tarihler: 17 Temmuz 2012 Salı ~ 10 Ekim 2012 Çarşamba

Yer: Rahmi Koç Müzesi

Adres: Hasköy Caddesi No:5 Hasköy Şişli İstanbul

Telefon: 0212 369 66 00 -01-02

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Tem 17, 2012 ~ Eki 10, 2012

119 yaşındaki İngiliz yapımı Ysolt buharlı teknesin son seferini yaptı. Ysolt’un yeni limanı Rahmi M. Koç Müzesi oldu.

1893 yılında İngiltere’de inşa edilen Ysolt buharlı teknesi son 40 yıldır çürümeye terk edildiği İskoçya’da Rahmi M. Koç Müzesi danışmanları tarafından bulundu. Uzun bir yolculuğun ardından Türkiye’ye getirilen tekne, İngiliz uzmanlar ve Türk ustalar tarafından 4 yıla yaklaşan bir sürede eski ihtişamına kavuştu. Uzun ve kederli bir tarihe tanıklık eden, farklı hikâyesiyle dikkat çeken Ysolt son limanı Rahmi Koç Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

Rahmi M. Koç Müzesi’nin uzun zamandır restorasyon çalışmalarının tamamlanmasını beklediği 1893 yapımı buharlı tekne Ysolt, artık Rahmi Koç Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.G.P. Russell adlı bir iş adamı için inşa edilen ve ismi Kelt kökenli İngiliz destanı Tristan ve Isolde’den gelen Ysolt’un ilk liman kaydı 1910 yılında yapılmış. Ysolt’un 119 yıllık hikâyesi ise birçok badireyi içinde barındırıyor.

119 yıllık tarihinde iki kez kaderine terk edilen Ysolt, tüm badireleri atlattı
119 yıllık hikâyesi sırasında iki kez kaderine terk edilen Ysolt’un ilk terk edilişi 1926-1942 yıllarındaki sahibi olan William E. Campkin’in 2. Dünya Savaşı nedeniyle tekneyi Heybridge Basin, Maldon, Essex’te bir kanala bırakması ile olmuş. Ysolt ayrıca 1952 yılında büyük bir selden de kurtulmayı başarmış.

Üzerindeki orijinal buhar makinası da oldukça dikkat çeken Ysolt’un 1913 yılına kadar kömür kazandan buhar alarak çalıştığı günümüze kadar ise gazyağıyla ısıtılıp buhar üreten kazanla ulaştığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Gemi restorasyon gördüğü Tuzla tersanesinde Rahmi Koç Müzesi’ne olan yolculuğunu yine bu motorun gücüyle gerçekleştirdi.

Uzun ve hüzünlü tarihi ile Ysolt, son limanı olan Rahmi M. Koç Müzesi’nin ziyaretçilerinin hafızalarında yer eden objelerin başında olacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT