Dullar

Tarihler: 13 Mart 2010 Cumartesi ~ 13 Mart 2010 Cumartesi 13 Mart 2010 Saat: 20.30 - Saat: 20:30

Yer: Büyükçekmece Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi

Nereden Alınır: Tiyatro Gişe

Adres: Büyükçekmece, İstanbul Büyükçekmece İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 13, 2010 ~ Mar 13, 2010

DULLAR...

Yoko Ono kimdir? Ya Jackie Onassis… Margot Honecker şimdi nerdedir? Elfriede Blauensteiner bir cani miydi gerçekten? Onları birleştiren tek nokta ünlü dullar kategorisine dahil olmaları... Bir tiyatro oyununda, ünlü olmayan diğer dul kadınlarla buluşarak kah hüzünle kah neşeyle kendi hayat hikayelerini anlatıyorlar... Bizim dul kadın hikayelerimiz ise atasözlerimizde saklı... "Dul karı kendi sabunuyla yıkanır."
"Boşanmış kadın sıralı eşek gibidir."
"Kalkanın yeri ölenin karısı kalır..."
Sözün özü; Fitzgerald Kusz`un yazdığı, Sibel Arslan Yeşilay`ın Türkçeleştirdiği DULLAR keyifli bir revü.

DULLAR

"Dullar", gencinden yaşlısına farklı yaşlarda beş dul kadın hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü; tüm neşe ve üzüntüsüyle dulluk durumu. Fitzgerald Kusz’un 2004 yılında kaleme aldığı oyun, yüzyıllardır dramatik biçimde ele alınan dulluk durumunu, komedi öğeleriyle besliyor. Gencinden yaşlısına kocasını yitiren kadınların, yeni bir hayat kurma mücadelesindeki farklı tutumları hüzünlü ve komik biçimde sunuyor. Kocasının ölümünden bir yıl geçtikten sonra bile gardırobu açamayan, köpeğini hayatının merkezine koyan, gazetede kendi ölüm ilanını okuyan, ölen kocasını kahraman ya da düşman ilan eden dul portreleri çiziyor. Helene Weigel, Cosima Wagner ve Yoko Ono gibi ünlü dulların yanı sıra skeçler ve ölüm ilanları da oyunda kendine yer buluyor.

Fitzgerald Kusz

1944 Nürnberg doğumlu yazar Fitzgerald Kusz günümüzde oyunları en çok sahnelenen Alman yazarlar arasında yer alır. Oyun yazarlığının yanısıra şiir yazan, televizyon ve sinema senaryoları kaleme alan Kusz, Karl Valentin, Ödon von Horvath, Marieluise Fleisser ve Bertolt Brecht`in izinden giderek çağdaş Alman halk tiyatrosu geleneğinden beslenir.Liseden sonra İngiliz ve Alman Dili ve Edebiyatı öğrenimi gören Kusz, bir yıl İngiltere’de stajyer öğretmen olarak çalıştı. 1982 yılına dek Nürnberg’te öğretmenlik yapan Kusz, daha sonra serbest yazarlık yapmaya başladı. PEN kulübü ve Alman Yazarlar Derneği üyesi olan Kusz, Nürnberg’te yaşamaktadır. Yapıtlarında doğduğu yer olan Franken bölgesinin şivesini büyük bir başarıyla kullanır. Edebiyat alanında ilk çıkışını 1967 yılında Peter Handke’yle birlikte Erlangen’de katıldığı bir toplantıda okuduğu ve büyük bir coşkuyla karşılanarak ödül aldığı kısa şiirleriyle yaptı. 1976yılında ilk oyunu "Schweig, Bub!" ile bir anda bütün Almanya’da tanındı. Oyun bugüne kadar Almanya’nın çeşitli şehirlerinde 64 kez sahnelendi ve 700 kez izleyici karşısına çıktı. Kusz, ekonomik kullandığı dil, kısa sahneli ve şiirsel oyunlarıyla ustalığını kanıtladı. Şiirlerinde ve oyunlarında kullandığı şive ve günlük sokak diliyle ironik biçimde çizdiği Alman küçük burjuva portrelerini sık sık yaptığı tren ve tramvay yolculuklarına borçlu olduğunu söyler.

Yazan: Fitzgerald Kusz
Çeviren: Sibel Arslan Yeşilay
Yöneten: Hülya Karakaş
Sahne Tasarımı: Rıfkı Demirelli
Işık Tasarımı: Cengiz Özdemir
Kostüm Tasarımı: Rıfkı Demirelli
Efekt: Ersin Aşar
Yönetmen Yardımcısı: Yonca İnal Eğilmezbaş-Burcu Çoban
OYUNCULAR: Güzin Özyağcılar, Hale Akınlı, Hülya Karakaş, Neslihan Ayşe Öztürk, Süeda Çil

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT