Jokond ile Si-Ya-U

Tarihler: 01 Mayıs 2013 Çarşamba ~ 01 Mayıs 2013 Çarşamba 01 Mayıs Saat: 20:00

Yer: Ses-1885 Ortaoyuncular Tiyatrosu

Ücret: Tam 34.50 TL, Öğrenci 19.50 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Tiyatro gişe

Adres: İstiklal Cad. Halep Pasajı, No:62/90 Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 251 18 65-66

Faks: 0212 244 43 27

Web: http://http://www.ortaoyuncular.com/

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 1, 2013 ~ May 1, 2013

“Jokond ile Si-Ya-U”, Nazım Hikmet’in 1929 yılında kaleme aldığı fantastik bir şiirdir. “Jokond ile Si-Ya-U” sosyalizmin Türkiye’ye gelişiyle ilgilidir. Meydanlarda yakılan Jokond kapitalizmin kendi içinden doğmuş bir kültür olan sosyalizmi, Si-Ya-U da az çok Nazım Hikmet’i temsil eder. Nazım Hikmet bu eserinde, Divan edebiyatının manzum hikaye şeklini Şeyh Galip’in Hüsn-ü Aşk’ındaki kanevadan faydalanarak kaleme almıştır.

Leonardo De Vinci’nin ünlü Jokond’u, Louvre müzesini gezmeye gelen Şang-hay’lı Si-Ya-U’ya aşık olur. Si-Ya-U Paris’te okuyan doğulu bir öğrencidir. Paris’teki 1 Mayıs olaylarında tutuklanıp ülkesine gönderilir. Jokond ise Si-Ya-U ‘ya aşkından çerçevesinden çıkıp Louvre’un damından Çinimaçin’e doğru yola çıkar. Serüven, gökyüzünde bulutlar arasında, Kızıldeniz’de dalgaların içinde, sonunda Jokond’u Şang-hay limanına çıkarır. Si-Ya-U kaçmaktadır. Ancak Pazar yerinde bir an Jokond onu gördüğünde Çan-kay-şi’nin adamları kellesini uçururlar. Son bölümde Jokond da yargılanacaktır ve mahkeme tarafından ölüme mahkum edilecektir. Leonardo De Vinci’nin bu ünlü tablosu, içten gelen bir tebessümle gülerek yanmıştır.  Louvre müzesinde ise sahtesinin bulunduğu söylenmektedir.

“Jokond ile Si-Ya-U” nun metninde, bir Doğu-Batı sentezinin yanı sıra Louvre müzesinin içindeki eserlerden dolayı bir Rönesans estetiği, duyarlılığı anlatılırken, hemen binanın dışındaki Paris sokaklarında gündelik yaşam içinde insanların koşuşturması, mücadelesi ve kavgası görülmektedir. Elbette bütün bunların üzerinde aşkın felsefesi ve hümanite, acımasız bir sosyo-ekonomik gerçeklik emperyalizmle karşı karşıya gelmektedir.

“Jokond ile Si-Ya-U” Zeliha Berksoy’un solo bir oyunculuk gösterisidir.   

Semiha Berksoy Opera Vakfı
Tiyatro
Nazım Hikmet
Yazan: Jokond ile Si-Ya-U                        
Yöneten – Oynayan: Zeliha Berksoy

Nazım Hikmet 2013’de 111 Yaşında ve 3 Haziran 2013 50.Ölüm Yıldönümü; Nazım Hikmet ‘in 1929 yılında kaleme aldığı "Jokond ile Siyau" adlı şiirde Leonardo Da Vinci ‘nin ünlü Jokond'u, Lauvre müzesini gezmeye gelen  Şanghaylı Si-ya-u'ya aşık olur. Si-ya-u, Paris'teki 1 Mayıs olaylarında tutuklanıp, Şanghay’a gönderilince  Jokond da Louvre'den kaçıp aşkının peşine düşer. 

Zeliha Berksoy, bu fantastik ve politik şiiri etkileyici yorumuyla ve üstün performansıyla tek kişilik bir gösteri olarak sahneye taşıyor.Zeliha Berksoy Mart & Nisan ayında her Çarşamba saat 20:00’de Ses Tiyatrosu - Ortaoyuncular Sahnesi Beyoğlu'nda oynuyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT