Yorulmak İçin Zaman Yok

Yorulmak İçin Zaman Yok

Kritik Yorulmak İçin Zaman Yok

Dört mevsimin tüm güzellikleriyle yaşan ülkemiz, baharın en güzel zamanlarını yaşıyor. Aynı zamanda bir geçiş mevsimi olan bahar aylarında vücudumuz iklim ve doğa değişikliklerine adapte olmaya çalışıyor.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mayıs 19, 2017

Yeni mevsime adapte olmaya çalışan vücudumuz fiziksel ve ruhsal birtakım tepkiler vermektedir. Kendimizi halsiz, yorgun ve isteksiz hissettiğimiz, bahar yorgunluğu adı verilen bu durum çoğunlukla kış mevsiminden ilkbahara geçerken görülmektedir. Bahar yorgunluğunun nedeni güneşin doğuş ve batış saatlerinde yaşanan değişiklik ve havadaki nem oranının artışıdır.

Vücudumuzun dengesini buharlaşma yoluyla sağlayan cildimiz nem artışı nedeniyle bu işlevi tam olarak yerine getirememekte ve yeni nem oranına uyum sağlayana kadar yorgunluk gibi belirtiler göstermektedir. Kimileri bu duruma kolaylıkla uyum sağlayıp bu belirtileri hiç yaşamazken kimileri ise yoğun bir şekilde etkilenmektedir. Bu durum yaşam şekillerimizin farklılığından ya da genetik farklılıklardan kaynaklanır.

Bahar yorgunluğunu, yaşamımızı olumsuz etkilemesine izin vermeden birkaç küçük önlemle atlatabilirsiniz.

Pozitif olun! Sabah uyanır uyanmaz o günün çok güzel geçeceğini hayal edin. Önce yatakta biraz gerinin kalktıktan sonra da birkaç küçük esneme hareketi yapın. Pencereyi açıp temiz havada birkaç derin nefes alın. Elinizi yüzünüzü güzelce yıkayın ve 1 saat içinde mutlaka kahvaltınızı yapmış olun.

Vaktiniz varsa en az 15 dakikalık bir yürüyüş yapın. Gün içinde de vakit buldukça yürüyüşe çıkın ve teninizin güneş görmesini sağlayın. Unutmayın ki güneş bizim için D vitamini kaynağıdır. Besinlerden çok fazla alamadığımız D vitamini için güneşten faydalanmayı ihmal etmeyin.

Gün içinde bol bol su içmeye dikkat edin. Minimum su ihtiyacınızı kilonuzu 30’la çarpıp 1000’e bölerek hesaplayabilirsiniz (Örneğin: 70 kgx30=2100 / 1000=2,1 litre). Minimum ihtiyacınız 2 litre ise 3 litre su içmeye çalışın. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin.

Ana öğünleri geçiştirmeyin ve 4 saatten fazla aç kalmamaya özen gösterin. Et grubu, süt grubu, ekmek grubu ve sebze-meyve grubu besinleri dengeli bir şekilde tüketmeye çalışın. Özellikle ana öğünlerde bahar sebzelerinden zeytinyağlı yemek ya da salata olarak bol bol faydalanın. Tabağınızın yarısını sebzelere ayırın.

Ekmeği tam tahıllı olarak 1-2 dilimi geçmeyecek şekilde yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz. Probiyotik içeriği yüksek yoğurt, peynir ayran gibi besinleri her öğünde tüketebilirsiniz. Gün içinde enerjinizi sağlayacak vitamin deposu taze bahar meyvelerini de tüketmeyi unutmayın. Fazla miktarda kafein ve alkol almamaya özen gösterin. Bahar yorgunluğunda beslenmeniz kadar uyku düzeniniz de önemlidir. Uykusuz kalmamaya dikkat edin.

İnci Beyza YÜREKLİ

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Kültür Etkinlik Sinema Kitap Yeme İçme Alışveriş Ulaşım Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT