Misafirperver Bir Devlet: Macarların Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’ye İlticaları (1691-1956)

Misafirperver Bir Devlet: Macarların Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’ye İlticaları (1691-1956)

Tarihler: 13 Mart 2024 Çarşamba ~ 30 Nisan 2024 Salı

Yer: Macar Kültür Merkezi

Adres: İmrahor Caddesi No:23 B Blok Kağıthane Polat Ofis Kağıthane İstanbul

Telefon: (0212) 243 82 88

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 13, 2024 ~ Nis 30, 2024

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünde Macarlar olarak, Rákóczi Bağımsızlık Savaşı'nın patlak vermesinin 320. ve 1848-49 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı'nın ise 175. yıl dönümlerini kutladık. Her iki mücadele de Habsburg mutlakiyetçiliğine karşı verildi, her ikisinde de yenilmiş olsa da, imparator yanlılarının tüm çabalarına rağmen Macaristan'ın Habsburg İmparatorluğu'na dâhil katılmamasında önemli bir rol oynandı.

Her iki özgürlük mücadelesinin zulüm gören liderleri, Macarların Habsburg karşıtı bu hareketine destek veren Osmanlı İmparatorluğu tarafından memnuniyetle karşılandı. Osmanlı İmparatorluğu, 1848-49 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı'ndan sonra seçkin bir zümrenin yanı sıra, birçoğu askeri kariyerine Osmanlı ordusunda devam edecek bir dizi askere ev sahipliği yaptı.

Bu sergi, Prens II. Ferenc Rákóczi ve maiyetindekilerin Tekirdağ'daki yaşamını; Lajos Kossuth ve diğer Macar göçmenlerin Vidin ve Kütahya'daki günlük yaşamlarını; 20. yüzyılın başlarında Macar-Türk diplomatik ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla mümkün olan Rákóczi'nin küllerinin 29 Ekim 1906'da ülkesine geri gönderilmesi ve yeniden gömülmesine ilişkin belgeleri içermektedir. Macarların göçü 20. yüzyıl boyunca, İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi ve çöküşü ile 1956 İhtilal Savaşı'ndan sonrasında da devam etmiştir. Macarların Osmanlı topraklarına göçünün, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’nin modernleşme sürecine destek ve kültürel alışverişe teşvik gibi birçok faydası olmuştur.

Küratör: Anikó Schmidt, Macaristan Ulusal Arşivleri

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT