Ramazan’da Diyabet Hastaları Doktor Kontrolünde Oruç Tutmalı

Ramazan’da Diyabet Hastaları Doktor Kontrolünde Oruç Tutmalı

İstanbul Haberleri Ramazan’da Diyabet Hastaları Doktor Kontrolünde Oruç Tutmalı

Hastalar, beslenme tedavilerini doktorları ile görüşerek, gerekli düzenleme ve diyeti yaparak oruç tutabilirler.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haziran 24, 2015

Ramazanın gelmesiyle birlikte diyabet hastalarının oruç tutup tutmayacakları da gündeme geliyor. Diyabet hastaları oruç tutup tutmayacaklarına mutlaka doktorlarına danışarak karar vermelidir. Hastalar, beslenme tedavilerini doktorları ile görüşerek, gerekli düzenleme ve diyeti yaparak oruç tutabilirler. Yard. Doç. Dr. Erol Vural oruç ve diyabet hakkındaki görüşlerini aktarıyor.

Diyabet hastalarının tedavileri oruç tutabilecekleri şekilde düzenlenebilir. Yard. Doç. Dr. Erol Vural hasta ve doktorun beraber yürütecekleri bir tedavinin diyabetin seyrinde önemli olduğunu belirtiyor. Tip 2 diyabeti olanların büyük bir kısmı insülin kullanımına ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle istenildiği zaman, ağızdan alınan ilaçlar, düzenli beslenme ve diyet ile oruç tutabilirler. Tip 1 diyabetine sahip hastalar insülin kullandığı için kompleks bir tedaviye ihtiyaç durabilirler.

Diyabet hastalarında oruç tutmaya engel durumlar nelerdir?

Yard. Doç. Dr. Erol Vural hipoglisemi ( şeker oranının düşmesi ) ve hiperglisemi ( şeker oranının yükselmesi ) sahip olan diyabet hastalarının oruç tutmasının tehlikeli olduğunu belirtiyor. Kişinin diyabet kontrollerinin derecesi, hastalığın yan etkileri ve şeker kontrolü dışında kullanılan ilaçlar dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Diyabet hastaları şeker ölçümlerini zamanında yaparak, hipoglisemik ataklardan kaçınmaları gerekmektedir. Hipoglisemi durumunda diyabet hastalarının oruçlarını bozmaları tavsiye edilmektedir.

Diyabet tedavisi nasıl olmalıdır?

Yard. Doç. Dr. Erol Vural insülin salgılamasını artıran ve insüline karşı hassasiyeti artırarak çalışan ilaçlar olduğu için bu ilaçların düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır diye belirtiyor. İnsülin kullanmayan diyabet hastalarının tedavisine başlamadan önce insüline karşı hassasiyeti artıran ilaçların kullanılması gerekiyor. Bu ilaçlar ile glikoz kontrolü sağlanamadığı takdirde uzun süre etkisi süren ve insülin salgılatan ilaçlar kullanılmamalıdır. Ramazan ayında tokluk kan şekerinin kontrol altında tutulması için yiyeceklerdeki karbonhidrat emilimini yavaşlatan ilaçlar kullanılması önerilmektedir.

Diyabet hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gerekenler

Yard. Doç. Dr. Erol Vural dikkat edilmesi gereken hususları aşağıdaki şekilde sıralıyor;
- Diyetisyenden yardım alınarak detaylı bir beslenme programı uygulanmalı,
- Sahur ve iftardan ayrı olacak şekilde 10.00 – 11.00 saatleri arasında bir ara öğün ile öğün sayısı üçe çıkarılmalı,
- Ekmek, hamur işi, pirinç pilavı, makarna, patates, şekerli yiyecekler gibi karbonhidrat bulunduran yiyecekler kısıtlanmalı,
- Tek seferde büyük porsiyonlar yerine ölçülü porsiyonlar tercih edilmeli.

Ramazan2015

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT