Mustafa V.Koç’un İki Hobisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde Buluşuyor

Mustafa V.Koç’un İki Hobisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde Buluşuyor

Tarihler: 01 Haziran 2016 Çarşamba ~ 30 Aralık 2016 Cuma

Yer: Rahmi M. Koç Müzesi

Adres: Keçeci Piri Mah. Hasköy Caddesi No: 5, Hasköy Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 369 66 00 Dahili: 133

Faks: 0212 369 66 06

Web: http://www.rmk-museum.org.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 1, 2016 ~ Ara 30, 2016

TÜRKİYE’NİN RALLİ SPORU TARİHİNE IŞIK TUTAN ‘RETRO RALLY’ VE MODEL UÇAKLARIN RENKLİ DÜNYASINI YANSITAN ‘YERDEN GÖĞE’ SERGİSİ MUSTAFA V. KOÇ’UN ANISINA RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ’NDE ZİYARETE AÇILDI

Rahmi M. Koç Müzesi, merhum Mustafa V. Koç’un renkli kişiliğini yansıtan çok özel iki sergiye ev sahipliği yapıyor. ‘Hem Yerde Hem Gökte’ teması ile Mustafa V. Koç’un tutkuyla bağlı olduğu ralli sporu ve model uçak hobisine dair düzenlenen iki özel sergi 1 Haziran – 30 Aralık tarihleri arasında ziyaretçilerle buluşuyor. Ralli sporunun tarihini yeni nesillere aktarmayı hedefleyen ‘Retro Rally Sergisi’ ve model uçakların renkli dünyasını gözler önüne seren ‘Yerden Göğe Sergisi’nin açılışı, Koç Ailesi üyelerinin katıldığı bir törenle gerçekleşti. Sergilerin açılışı vesilesiyle düzenlenen törende Rahmi M. Koç Müzesi’nin 1994 yılında ilk olarak faaliyete geçtiği bölüm olan Lengerhane Binası’nın ismi de “Lengerhane Mustafa V. Koç Binası” olarak değişti.

Sadece iş insanı kimliği ve liderlik özellikleriyle değil, yaşama renk katan hobi ve ilgi alanlarıyla da tanınan merhum Mustafa V. Koç, Rahmi M. Koç Müzesi’nde açılan iki özel sergiyle anılıyor. Mustafa V. Koç’un gençlik yıllarında ilgilendiği ralli sporunun Türkiye’deki tarihini 18 efsane pilotun 25 aracını sergileyerek anlatan ‘Retro Rally Sergisi’nin yanı sıra yine son dönemde çocukluğundan beri tutkuyla bağlı olduğu model uçakları konu alan ‘Yerden Göğe Sergisi’ 1 Haziran’dan itibaren Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. ‘Hem Yerde Hem Gökte’ temasıyla düzenlenen Retro Rally ve Yerden Göğe sergileri Koç Ailesi üyeleri, Koç Holding üst yönetimi, ralli sporuna gönül veren iş insanları ve davetlilerin katılımıyla ziyarete açıldı.

Efsane sürücülerin 25 aracı sergileniyor
Türkiye’de 1960’lı yılların sonundan itibaren bilinmeye başlanan ralli sporunun aradan geçen yarım asırlık dönemde çıkarttığı şampiyonların ve onlara ait araçların tanıtıldığı sergi, bu sporun Türkiye’de tanınmasına büyük emek harcayan Mustafa V. Koç’a ithaf edildi. İlk planlaması ve hazırlık çalışmaları Mustafa V. Koç’un sağlığında başlayan ve vefatının ardından tamamlanan ‘Retro Rally Sergisi’nde Renç Koçibey’den Cem Hakko’ya, Ali Karacan’dan Volkan Işık’a, bu spora gönül veren 18 efsane pilotun model yılları 1968-2006 arasında değişen 25 farklı otomobili yer alıyor. Opet, Ford, Fiat, Opel, Pirelli, Allianz, LG, Norm Cıvata, Beyçelik Gestamp, Martur, Power Grup ve Number 1’in da destekçileri arasında yer aldığı sergide Mustafa V. Koç’un 1991 Rallikros Şampiyonası’nda birincilik kazandığı Ford Sierra model araç da ziyaretçileri karşılayacak. Türk ralli tarihine ışık tutan geçmiş dönem yarış afişleri, zaman karneleri, yol notlarının yanı sıra pilotların şampiyonluk kupaları, tulumları, kaskları, yarış ayakkabıları, yarış eldivenlerinin de görülebileceği sergide, araç sahibi ünlü pilotların birebir maket fotoğrafları da olacak. Sergi süresince ziyaretçilere interaktif bir ortam sağlayabilmek amacıyla bir ralli simülatörü de hazır bulunacak.

Model uçakların renkli dünyasına yolculuk
1 Haziran- 30 Aralık tarihleri arasında Rahmi M. Koç Müzesi’nin ev sahipliği yapacağı bir diğer sergi olan ‘Yerden Göğe’ ise, model uçakçılığın Türkiye’deki tarihini gözler önüne seriyor. Türkiye’de; kuruluşuna Atatürk’ün öncülük ettiği Türk Tayyare Cemiyeti’nin çabalarıyla Cumhuriyet’in ilk yıllarında tanınmaya başlayan ve 1930’ların ilk yarısında ders programlarına dahi giren model uçakçılık, 1963 yılında yurtdışı organizasyonlara katılım ile uluslararası bir kimlik kazandı. Zaman içinde teknolojideki gelişimle birlikte şekil değiştiren model uçakçılık, Mustafa V. Koç’un da en sevdiği hobileri arasındaydı.

Mustafa V. Koç’un kupa ve madalyaları da sergileniyor
Çocukluğundan bu yana uçak uçurmaya meraklı olan Mustafa V. Koç, Amerika’da üniversitede okurken tanıştığı uzaktan kumandalı planörlerle bu hobisini geliştirmişti. Katıldığı yarışmalarda Türkiye’yi de temsil eden Mustafa V. Koç, Türk Milli Takımı ile 2004 yılında Kanada F3J Model Dünya Şampiyonası’nda ülkemize gümüş madalya da getirmişti. Yerden Göğe Sergisi’nde Mustafa Koç’a ait 12 uçak ile 3 planörün yanı sıra, 2002-2013 yılları arasında düzenlenmiş olan çeşitli ulusal ve uluslararası model uçak yarışmalarında Mustafa V. Koç’un kazandığı kupalar ile Avrupa ve dünya şampiyonlarında F3J Türk Milli Takımı’yla kazandığı üç adet madalya da yer alıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT