Türk Operası, Efsanevi Baş Sopranosu Leyla Demiriş’i Kaybetti

Türk Operası, Efsanevi Baş Sopranosu Leyla Demiriş’i Kaybetti

İstanbul Haberleri Türk Operası, Efsanevi Baş Sopranosu Leyla Demiriş’i Kaybetti

İlk plağını 1986 yılında çıkaran Soprano Leyla Demiriş, yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da önemli başarılara imza attı.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eylül 23, 2016

Türk operasının Primadonnası Leyla Demiriş, olağan üstü yeteneği, renkli ve güçlü sesiyle henüz 19 yaşında konservatuarda okurken başroller söylemeye başladığı İstanbul Devlet Operasını aralıksız 41 yıl, yurt içinde ve yurt dışında büyük başarılar ile temsil etmiştir.

1964 yılında henüz konservatuar öğrencisiyken Turandot operası “Liu” başrolü ile başlayan sanat hayatını ve baş solistlik görevini otuzdan fazla yabancı opera ve birçok Türk Operası’nın en büyük partileri yorumlayarak sürdüren Leyla Demiriş, tedavi gördüğü Fulya Acıbadem Hastanesi’nde 23 Eylül Cuma günü hayata gözlerini yumdu. Demiriş adına 26 Eylül Pazartesi günü saat 11:00’de Süreyya Operası’nda tören düzenlenecektir.

Soprano Leyla Demiriş’in, eşi besteci Devlet Sanatçısı Okan Demiriş’in kendisine ithafen bestelediği “IV. Murat”, “Karyağdı Hatun”, “Yusuf ile Züleyha” isimli Türk operaları ve Adnan Saygun’un “Köroğlu” isimli operası ile Mevlâna Oratoryosu’nun dünya prömiyerlerindeki başarılı yorumu, Türk kültür ve sanatına yapmış olduğu çok değerli bir hizmet olarak biliniyor.

E.Cartis, A.Florescu, V.Campagnano, N.Nikolov gibi dünyaca ünlü şan pedagogları ile çalışan ve ilk plağını 1986 yılında çıkaran Soprano Leyla Demiriş, yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da önemli başarılara imza attı. Sanatçının, görkemli kariyeri boyunca Romanya, Amerika Birleşik Devletleri, Çekoslovakya, Yugoslavya, Bulgaristan¬, Almanya gibi ülkelerin başkent ve önemli şehirlerinde Tosca, Madam Butterfly, Cavalleria Rusticana, İl Trovatore, Nabucco operalarındaki başarısı büyük ilgi topladı, verdiği konser ve resitaller büyük yankı uyandırdı.

Soprano Leyla Demiriş, 1964 yılında başlayan solistlik kariyerini en son İstanbul Devlet Operasının kuruluşunun 45. Yılı onuruna düzenlenen özel konserle noktalamış, 1964 yılından 2005 yılına kadar 41 yıl Baş Solist olarak devamlı başrollerde oynayan müstesna bir soprano olmuştu. Leyla Demiriş, eşi Okan Demiriş ile, sanat hayatları boyunca uluslararası seviyede eserler üreterek Türk operasını dünyaya tanıtma hedefini misyon edinmişti.

Tüm Dünyada Türk Operasını Temsil Etti
New York Metropolitan Operası’nda, NY Senfoni Orkestrası eşliğinde konser veren ilk Türk opera sanatçısı olan Demiriş, 1. Uluslararası İstanbul festivalinin açılışını “Köroglu “operası ve 1. İzmir Uluslararası festivalinin açılışını “Karyağdı Hatun” operası ile yaparken, Ankara, Aspendos ve İstanbul Uluslararası festivallerine defalarca baş soprano olarak katıldı. Leyla Demiriş ayrıca Romanya Köstence Festivalinde Verdi’nin İl Trovatore ve Üsküp Opera Festivaline de Verdi’nin Nabucco operaları ile katılmış, büyük başarılar kazanmıştır.

Genç Yetenekler Kazandırıyordu
Genç yaşta kaybettiğimiz, Türk Operasının büyük ustası, Devlet Sanatçısı, dünyaca ünlü bestecimiz merhum Okan Demiriş ile evli olan Leyla Demiriş, son olarak yıllar içinde edindiği birikimlerini genç yeteneklerle paylaşıyor ve geliştirdiği çok özel şan teknikleri ile birçok Türk sanatçı yetiştiriyordu.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT