Türkiye’nin ilk Çay Sommelier’si Murat Alpay

Yeme İçme Yeme İçme Haberleri Türkiye’nin ilk Çay Sommelier’si Murat Alpay

Türkiye’nin ilk Çay Sommelier’si Murat Alpay, The Ritz-Carlton, İstanbul misafirleri için özel çaylar hazırlıyor.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kasım 22, 2011

22.11.2011

Türkiye’nin ilk Çay Sommelier’si Murat Alpay, The Ritz-Carlton, İstanbul misafirleri için özel çaylar hazırlıyor. Kokusu ve lezzeti ile fark yaratan çeşitler hazırlayan Murat Alpay, Dubai ve Sri Lanka’da çay üzerine eğitim almış, uzman bir isim.

Çay Sommelier’si Murat Alpay, The Ritz-Carlton, İstanbul’da misafirler için birçok özel çay çeşidi hazırlıyor. Alpay’ın tasarladığı çay menüsünde “jasmie pearls”, “oolong” gibi lezzetler yer alıyor.

The Ritz-Carlton, İstanbul’da çay tutkunları için farklı tatlar hazırlayan Murat Alpay, bu konuda eğitim almış bir Çay Sommelier’si...Kendisine eğitimi sırasında uygulanan bir testte 20 çaydan 18’ini gözleri kapalı olarak bilen Murat Alpay’ın favori çayları ise “earl grey” ve “tung ting oolong”.

Demleme süreleri önemli...

Çay Sommelier’si Murat Alpay, iyi bir çayın nasıl demleneceği konusunda ipuçları da veriyor. Türk çayı ile yabancı çayların hazırlanışlarının farklılık taşıdığına dikkat çeken Alpay, bunun kişisel zevkler ile de ilgili olduğunu belirtiyor.

Alpay yabancı çaylar için, 2,5 bardaklık kapasiteye sahip bir çay potuna bir silme tatlı kaşığı çay, üzerine ise 90-95 derecelik yeni kaynatılmış içme suyu eklenmesini ve yaklaşık 5 dakika beklenmesini öneriyor. Çay Sommelier’si Murat Alpay Türk çayı pişirmek için ise kaynamış su, seramik demlik ve 3 çorba kaşığı çay gerektiğini belirtiyor. Demleme esnasında suyun kenardan dökülmesini tavsiye eden Alpay, yaklaşık 15 dakika boyunca beklenmesi gerektiğini de ifade ediyor. Türk insanının çayı çok iyi bildiğini belirten Alpay, Türk çayının en lezzetlisinin hala közün kullanıldığı nargilecilerde içilebildiğini belirtiyor.

Sıcak suya atılan her bitki “çay” değildir.

Türkiye’nin ilk Çay Sommelier’si Murat Alpay, çay konusunda bilinmeyenlere dikkat çekiyor. Sıcak suya atılan her bitkinin“çay” olmadığını ifade eden Murat Alpay, çay bitkisinin farklı olduğunu belirtiyor. Bütün çayların aslında siyah olduğunu söyleyen Alpay, yaprakların toplanma tekniğinin önemine dikkat çekiyor. Çay Sommelier’sine göre her zaman en iyi besinin gittiği en üstteki tomurcuk ve onu izleyen iki yaprağın dikkatli bir şekilde toplanması gerekiyor. Alpay, Türkiye’de elle toplama tekniğinin yaygın olmamasını fazla sayıda bahçe bulunmasına bağlıyor. Bunun işgücü maliyetini artıracağına dikkat çeken Alpay, bu nedenle mekanik bahçe makasının kullanıldığını belirtiyor.

Murat Alpay, yurtdışında çayın şaraba gösterilen özenle işlendiğine dikkat çekiyor. Sri Lanka’da maliyet düşük olduğu için çaylarını dünyaya ihraç ettiklerini söyleyen Alpay, ülkemizde ise üretilen miktarın tüketildiğini ifade ediyor.

Murat Alpay’a Sri Lanka’dan altın değerinde çay eğitimi...

Türkiye’nin ilk Çay Sommelier’si Murat Alpay,Balıkesir Üniversitesi Turizm bölümünü bitirdikten sonra staj için gittiği Atlanta’da şarap üreten bir tesiste çalıştı ve tadım konusundaki görüşleri orada şekillenmeye başladı. Daha sonra bir süre Connecticut’ta turizm okulunda eğitim gören Alpay, hemen ardından The Ritz-Carlton’da göreve başladı.

The Ritz-Carlton, Dubai Yiyecek İçecek Departmanı’nda görev yaptığı sırada konsept olarak “çay”ı belirleyen Murat Alpay, bu konuda çeşitli eğitimler aldı.Dubai’de Ronnefeldt Tea Master silver eğitimini alan Alpay, ardından Sri Lanka’da bu eğitimini gold’a yükseltti.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Kafe Bar Restoran Haberler Yemek Tarifleri Popüler Mekanlar Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT