Ramazan 2012
Asitane, Ramazan Özel Menüsünü Lezzet Meraklılarına Sunmaya Hazırlanıyor.
Osmanlı Saray Mutfağının unutulmuş lezzetlerini tarihi reçetelerden uyarlayan ve günümüz Türk mutfağından seçmelerle bir araya getiren Asitane, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının geleneklerini yaşatmaya devam ediyor.
Asitane’nin, Osmanlı aşçılık sanatının en nadide örnekleriyle oluşturduğu İftar Menüsüyle Ramazan sofraları iftariyeliklerle, çorbalarla, böreklerle ve şerbetlerle zenginleşecek.
Ramazan boyunca her iftarda udi eşliğinde canlı Türk Sanat Müziği’nin seçme eserlerinin de seslendirileceği Asitane’de Osmanlı’da iftar yemeklerine katılan eşe dosta 'diş kirası' adı altında çeşitli hediyeler verilmesi geleneği de yaşanacak.
İstanbul’da en zengin Osmanlı mutfağını sunan Asitane’nin menüleri; Topkapı ve Dolmabahçe Sarayları’nın mutfak masraf kayıtları, çeşitli kütüphanelerdeki belgeler, eski Osmanlı sözlükleri ve çok sayıda belgenin gözden geçirilerek oluşturuluyor.
Diş Kirası Nedir?
Ramazanın en önemli özelliklerinden biri de iftar sofralarına davetsiz gidilebilmesiydi. Osmanlı Sarayına Ramazan ayı boyunca iftara davetsiz olarak gelinebilirdi. Bunun haricinde Osmanlı Sarayının özel davetleri de olurdu. Ramazanın ilk on gününde Padişah, ayan ve Mebusan reisleriyle birlikte vükelayı saraya iftar için
davet ederdi. Sadrazamın başköşede oturduğu bu sofra, diğer iftar sofralarına göre çok daha mükellef olurdu ve hep birlikte daha çok vakit geçirilirdi.
Bu sofralarda zengin ve leziz yemeklerden ziyade 'Diş Kirası' asıl büyük hediyeydi. Kahve, şerbet ve sigaralıklar içilirken Mabeyn Müdürü, Enderun Efendisi ile salona girerdi. Enderun efendisinin elinde büyükçe bir gümüş tepsi yer alırdı. Tepsinin üzerinde davetlilerin isimlerinin yazıldığı hediyeler olurdu. Bu hediyeler kıymetli saatler, tütün tabakalarından oluşurdu.
Asitane’de Zadegan İftarı
iFTAR KAHVALTISI
Medine Hurması, Dil Peyniri, Manyas Peyniri, Ezine Beyaz Peyniri, Gün Kurusu Kayısı,
Rumeli Balı, Kiraz Domates, Cevizli Sucuk, Rezeneli Kurabiye,
Asitane Reçelleri, Ceviz, Kalamata Zeytini, Kırma Yeşil Zeytin, Turşu, Çengelköy Salatalığı
ÇORBALAR
Kırma Bademli ve Terbiyeli Tavuk Çorbası
veya
Soğuk Toyga Ası
SOĞUK GİRİŞLER
İmam Bayıldı, Vişneli Yalancı Sarma, Enginar, İstanbul Usulü Fava
SICAK GİRİŞLER ve BÖREKLER
Tahinli Kuru Patlıcan Dolması, Semizotlu ve Lor Peynirli Börek
ANA YEMEKLER
Kırma Tavuk Kebabı
veya
Hünkar Beğendi
veya
Kuzu Kol Tandır, İç Pilavlı
TATLILAR
Elmalı Güllaç, Levzine
HOŞABLAR
Güne Özel, Şeftali, Vişne veya Kayısı Hoşab’ı
ŞERBETLER ve SURUPLAR
Demirhindi, Tarçın, Nar Çiçeği
ÇAY/KAHVE
Çay, Türk Kahvesi, Filtre Kahve, Meşrubat
Asitane Restaurant
Adres : Kariye Camii Sokak No: 6 34240 Edirnekapı, İstanbul Tel : +90 (212) 635 7997
www.asitanerestaurant.com
*Asitane, her gün 11.30-24.00 arasında hizmet veriyor.